Skriv avtal för olika livssituationer

avtal online

De flesta av oss har skrivit avtal i olika skeden av livet. Hyres- eller anställningskontrakt är några av de vanligaste avtalen, men också i samband med att vi tecknar mobilabonnemang görs ett avtal upp. I dessa fall är det dock sällan vi själva som är initiativtagare, om vi inte är hyresvärdar eller arbetsgivare. Det finns även flera andra avtal som är bra att känna till – speciellt om du vill vara förutseende i livets olika skeden.

Avtal är sällan något som känns speciellt roligt eller spännande. Det finns dock inget alternativ om du vill klargöra vad som gäller i olika situationer. Dessa minskar risken för framtida missförstånd och konflikter. I bland annat fastighetsaffärer är det lagstadgat att det skall finnas ett giltigt köpekontrakt. I detta avtal bör ett antal punkter finnas med för att göra det juridiskt bindande.

Var hittar du avtal på nätet?

Det finns mallar för köpekontrakt, testamente eller bodelningsavtal tillgängliga för nedladdning på nätet. Om du vill vara på säkra sidan väljer du inte en gratisvariant eftersom dessa kan vara bristfälliga, framförallt i de fall där lagstiftningen ändrat under de senaste åren.

Det är väl värt att betala lite för att ladda ner dokumenten, speciellt om det samtidigt erbjuds fri juridisk rådgivning online. Det är ett oerhört prisvärt alternativ, speciellt om du har ytterligare frågor gällande uppgörande av avtalet.

Överväg äktenskapsförord

Samboavtal och äktenskapsförord är två typer av avtal som alltför få tänker på att göra upp. När vi förälskar oss vill vi gärna tro att kärleken kommer att vara för evigt. Äktenskapsförord är också främst förknippat med de rika och berömda.

Vi vet dock alla att det är väldigt vanligt med skilsmässor och då är det alltid bra att klargöra vad som gäller i detta scenario. Det behöver inte handla om några enorma förmögenheter. Vad som är av värde är alltid subjektivt och därför är det bra att vara förutseende även i dessa sammanhang.

Skriv alltid samboavtal

Det blir allt vanligare att leva och bo tillsammans utan att vara gifta. Speciellt i dessa sammanhang är det viktigt att göra upp ett samboavtal för att redogöra hur de gemensamma ägodelarna i hemmet skall fördelas vid separation eller om den ena parten avlider.

Enligt sambolagen fördelas allt i det gemensamma lika om inget annat anges. Genom ett samboavtal kan ni avtala bort denna uppdelning. Något att tänka på speciellt om endast den ena parten lagt ut pengar vid köp av bostadsrätt eller liknande större köp. I dessa fall är en 50/50 uppdelning ekonomiskt orättvis och kan endast avtalas bort genom ett samboavtal.

Sammanfattning – Var förutseende

Det är viktigt att vara förutseende och planera för livet genom att lägga upp klara målsättningar och strategier. Det är också oerhört viktigt att skydda både dig själv och de du bryr dig om med skriftliga avtal. Kom ihåg att muntliga avtal väger lätt vid meningsskiljaktigheter! Det är skriftliga avtal som gäller och därför bör du se till att både noggrant läsa allt du skriver på och själv ta initiativ till att skydda dig själv och dina närmast anhöriga genom att få allt på skrift.

Det finns bra mallar att ladda ner på nätet mot en billig peng. Utnyttja de färdigt uppgjorda mallarna och fråga experter om något är osäkert. I dessa sammanhang är det alltid bra att vara på den säkra sidan.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *