Skrivbordslampan Luxo L-1 fyller 80 år

I år firas 80-årsdagen för den ursprungliga skrivbordslampan Luxo L-1, designad av den norske industrimannen Jac Jacobsen år 1937. Den är fortfarande i produktion. Inte många industriella produkter är ”still going strong” efter så lång tid.

L-1 designades av Luxos grundare, den norska industrimannen Jac Jacobsen. Han hade fått två kranliknande fjäderbalanserade lampor som en del av en transport av symaskiner från England. Som den tekniskt intresserade man han var fattade han tycke för de märkliga armaturerna med sin funktionalitet och tidlösa skönhet.

Jac Jacobsen (1901-1996) var i trettioårsåldern när han lanserade Luxo L-1.

Även om den tekniska uppfinningen var genial, insåg Jac Jacobsen snart att konstruktionen som helhet var primitiv. Han lyckades att förbättra den. Tillverkning startade 1937 under namnet Luxo, som härrör från latin –Jag ger ljus.

Produktion av Luxo L-1 i Oslo på 1950-talet.

Designikon och produktivitetshöjare

Ursprungligen lanserades L-1 år 1937 och snart blev den känd som en verklig produktivitetshöjare i skolor, kontor och vårdinrättningar och en designikon bland arkitekter och designers över hela världen.

L-1 förblir en klassiker tack vare sin unika och avancerade armteknik i kombination med bra ljusflöde och design. Den är fortfarande i stor efterfrågan och hittills har mer än 25 miljoner enheter sålts världen över.

Skrivbordslampan Luxo L-1 har med tiden fått något av en status som designikon.

Jubileumsaktiviteter

Idag ägs varumärket Luxo av Glamox gruppen. I samband med årsdagen, publicerade Glamox en kort video som berättar historien om L-1, en berättelse om hur skrivbordslampan har blomstrat genom 8 mycket olika årtionden.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *