Skydda din privatekonomi med en inkomstförsäkring

inkomstförsäkring

Det senaste året är det många som blivit varse om hur hårt arbetslöshet kan slå mot privatekonomin. Vilka möjligheter finns det egentligen att skydda sig mot arbetslöshet i dagens läge? Ett sätt kan vara att teckna en inkomstförsäkring. Här går vi närmare in på vad som egentligen menas med denna typ av försäkring och hur du kan skydda din inkomst med hjälp av den.

Det är många branscher som drabbats hårt under det senaste året. Nu ser läget bättre ut i takt med att vaccineringen så småningom börjar ge effekt. Men oavsett om du känner att du har en trygg anställning eller inte är det alltid bra att tänka ett steg längre. Speciellt om du har en familj som är beroende av din inkomst.

Vad är en inkomstförsäkring?

En inkomstförsäkring är helt enkelt en försäkring som är avsedd att ge ett skydd för din privatekonomi om du blir arbetslös. Via försäkringen kan du få ut en stor del av din tidigare lön i arbetslöshetsersättning. Det gör det enklare att klara sig ekonomiskt under tiden du är arbetslös.

Inkomstförsakring.se hittar du samlat all information om inkomstförsäkring och alla detaljer kring denna. Du kan ofta välja att teckna en inkomstförsäkring som medlem i ett fackförbund. Det finns också möjlighet att teckna en privat inkomstförsäkring via ett försäkringsbolag. Då behöver du inte vara medlem i ett fackförbund.

Vad är egentligen skillnaden mellan a-kassa och inkomstförsäkring?

En inkomstförsäkring och a-kassan har många likheter, men med en avsevärd skillnad. A-kassan ger inte rätt till en lika stor ersättning. Speciellt bland höginkomsttagare är skillnaden avsevärd. En inkomstförsäkring fungerar som ett komplement till a-kassan, så att du har möjlighet att få ut en större del av din lön ifall du förlorar ditt jobb. Du kan också skräddarsy ditt skydd och genom att betala mer för din försäkring.

Hur mycket kan jag få i inkomstförsäkring?

Enligt grundregeln har du möjlighet att få ända upp till 80% av din lön upp till ett viss maxbelopp med med en inkomstförsäkring. Det kan dock variera mellan försäkringsbolag, men det finns de som täcker riktigt höga löner. Hos försäkringsbolagen hittar du de som kan ge ut 80% av din lön även om du skulle tjäna upp till 150 000 kronor i månaden. Inte undra på att de flesta höginkomstagare i landet tecknar ordentliga inkomstförsäkringar.

Avslutningsvis – Varför du bör teckna inkomstförsäkring

Oavsett om du känner att du har en säker anställning eller inte bör du alltid se till att skydda dig mot det inkomstbortfall som en arbetslöshet innebär. Detta gäller speciellt om du har en relativt god inkomst. Då kan det vara svårt att klara sig på den ersättning du får via a-kassan.

Den ersättning du får via en inkomstförsäkring ger dig också tid och andrum att söka efter nytt jobb utan att du behöver känna omedelbar ekonomisk stress. En inkomstförsäkring kan ge dig ersättning i allt från 60 till 365 dagar, så det hjälper mycket ifall du förlorat ditt jobb. Håll dock koll på termer som kvalificeringstid och karenstid för att veta hur dessa påverkar din situation.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *