Smaka på historien: Människor och måltider ur det förflutna

historisk bok om stockholm mathistoria

Smaka på historien: människor och måltider ur det förflutna är en bok som utkommer i maj och som innehåller berättelser om människor och händelser i 1500- 1600- och 1700-talets Stockholm med omnejd. Texterna handlar om, eller anknyter till mat och varvas med moderna recept och renodlad mathistoria.

Möt Karin Månsdotter, knektdottern, som blev drottning i några veckor, och ta del av hennes bröllopsmiddag. Möt också den olyckliga Maria Eleonora som längtade så efter ostron att hon skickade en kurir som beordrades rida genom ”natt och dag” för att skaffa henne så många han kunde. Läs om pigan Margareta som stal gåshalvor och fårlår, om Claes Rålamb som introducerade kaffet i Sverige, om båtsmännens mat ombord på stora örlogsskepp eller om stenugnarna i Stockholms skärgård som minner om den ryska galärflottans framfart år 1719.

Berättelserna är hämtade ur ett svårtillgängligt och svårtolkat arkivmaterial. Här har de på ett pedagogiskt sätt gjorts tillgängliga för en bredare krets.

Smaka på historien
Foto: Katarina Schoerner Carr
Smaka på historien
Foto: Katarina Schoerner Carr

Varje berättelse har inspirerat till moderna recept på välsmakande mat. Många av recepten har sina ursprung i gamla kokböcker, men är modifierade för att passa moderna behov och smaklökar. Andra är helt nya. Resultatet har blivit ett antal måltidsförslag och recept som är både lättlagade och välsmakande, och som samtidigt anknyter till traditionell matkultur.

Maten, från produktion till måltid, ger oss en allsidig bild av människors liv. Genom maten får vi kunskap om arbete och högtid, om vardagsliv och helgfirande. Maten är också något som förenar nutidsmänniskan med de som levde förr. Detaljer fungerar som nyckelhål till historien och ger oss direktlänkar till det förflutna. Då och nu knyts ihop, det främmande närmar sig det bekanta och det avlägsna kommer närmare.

Som en röd tråd i boken löper känslan för det sunda, ekologiska och närproducerade – moderna begrepp som i äldre tiders hushållning var självklarheter. Den här boken sprider både lust till, och kunskap om, historia och traditionell matkultur.

Smaka på historien
Foto: Katarina Schoerner Carr

Om författarna:

Katarina Schoerner Carr är kulturhistoriker, författare, konstnär och illustratör med mångårig erfarenhet av museiverksamhet och historieförmedling. Mer om Katarina på hennes hemsida:www.datid.se

Örjan Klein har gjort en rad mathistoriska TV-program, skrivit flera kokböcker och var med och startade Restaurangakademien. Han har haft en stjärna i Guide Michelin och är i dag delägare i Vasamuseets restaurang.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *