Smakrikt bröd blir till öl av Paul Svensson och Melleruds

Höstens mest spännande gastronomiska samarbete är signerat Paul Svensson, Fotografiskas matkreatör och Melleruds Bryggeri. Resultatet är ett limiterat hållbart öl skapat av färskt bröd som inte kommit till användning i restaurangen, allt för att motverka matsvinn.

Nu till helgen 21-22 oktober kommer Fotografiskas torg och eventlokal att förvandlas till en härlig saluhall då Fotografiska och Melleruds årliga Höstmarknaden äger rum – med bland det bästa som finns att erbjuda och smaka på när det gäller råvaror och produkter inom mat- och dryckesområdet.

Fotografiskas matkreatör Paul Svensson och Melleruds Bryggmästare Richard Bengtsson har inför höstmarknaden gjort ett spännande och hållbart smaksamarbete. Richard Bengtsson har fått smakrikt fullkornsbröd på dinkel från Paul Svensson och hans team på Fotografiska, som inte kommit till användning i restaurangen. På detta vis omvandlar man resurser och motverkar matsvinn när brödet används av Bengtsson som en ingrediens i framtagandet av en helt unik och limiterad öl.

Andra smaksättare i den limiterade ölen som Paul tagit med sig från Fotografiska är karljohansvamp och svensk gran från Pauls egen trädgård. Ölet, Melleruds cirkulära Brown Ale, är en brown ale med jordiga toner, gjord på ekologisk malt och humle, med en procenthalt på 6%.

Paul Svensson har sedan i sin tur använt Melleruds cirkulära Brown Ale som smaksättare i ny inspirerande mat, i detta fall som ingrediens till smörrebröd. Samarbetet resulterar i en cirkulär produktion, och Pauls nya bröd och den limiterade ölen, på 240 liter, går endast att smaka under Höstmarknaden 21-22 oktober.

Både Paul Svensson och Melleruds brinner för hållbarhet och hur man på mest effektiva sätt kan minska klimatpåverkan och omvandla befintliga resurser. Alla Melleruds öl är ekologiska och bryggeriet arbetar hårt för att minska sin klimatpåverkan. Man har till exempel med cirkulär produktion kraftigt minskat koldioxidutsläppet genom att torka och elda med restprodukten av öl för att värma bryggeriet.

Paul i sin tur har stort engagemang i frågor som rör hållbar mat och uppmanar till mindre matsvinn och större medvetenhet, både på föreläsningar och i sin egen restaurang på Fotografiska där menyn har fokus på växtriket, med möjlighet att lägga till protein om man vill.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *