Sneakern är årets modejulklapp

julklappar sneakers

Från att ha varit en utpräglad sportprodukt finns sneakers idag som ett självklart inslag på den internationella modescenen. Sneakers fortsätter att växa i betydelse och lär stå högt upp på många önskelistor till jul. 

Det har väl knappast undgått någon att träningsskon är större än någonsin i modet. Olika former av sneakers säljs sedan flera år tillbaka både i specialbutiker med större modefokus och i vanliga sport- och skobutiker. På senare tid har sneakern också hittat in i såväl trendiga varumärkens sortiment, som i klädkedjornas butiker.

När modegrad och bekvämlighet kombineras blir alla vinnare. Mer ergonomiska och sköna modeskor får man leta efter. Sneakern har blivit ett lika självklart inslag på festen som i löparspåret, säger Maria Sandow, kanslichef på Svensk Handel Stil.

Variationen på sneakers är enorm och kan tillgodoses för alla åldrar och tillfällen.

På sportsidan dominerar tekniska material och funktionalitet samtidigt som så kallade ”Chunky sneakers” med riktigt kraftiga sulor befäster sin position i modebilden och omfamnas av allt fler.

Man skulle kunna tro att detta mode nått sin höjdpunkt, men sneakern fortsätter starkt även kommande säsonger, konstaterar Sara Winter på Swedish Fashion Council.

Årets modejulklapp utses för elfte året i rad av Svensk Handel och Swedish Fashion Council. För att bli årets modejulklapp ska produkten spegla en stark trend i modet och ha förutsättningar att bli en storsäljare i jul.

Årets modejulklapp genom åren:

2018                    Sneakern
2017                    Fuskpälsen
2016                    Bomberjackan
2015                    Ponchon
2014                    Hatten
2013                    Lättviktsjackan
2012                    Galoscher
2011                    Tröjan
2010                    Skjortan
2009                    Halsduken
2008                    Pyjamasen

Att sneakers blivit väldigt populära bland män både till vardag och mer formella tillfällen har väl inte undgått någon. Vissa mer konservativt lagda personer är inte alltid så positivt inställda till att man kombinerar formella plagg som kostym till sneakers. Det kan dock vara riktigt snyggt – speciellt om man vet hur man kombinerar.

Nyckeln ligger ofta i att till en mer städad look använda sig av minimalistiska sneakers i ren design. Till detta hör i alla högsta grad rätt färg och rätt typ av sula till den klädsel som används. Här är några exempel på mångsidiga sneakers som mycket väl kan användas även till en mer städad look, både till vardag och fest.

snygga sneakers julklapp

Ett par svarta sneakers med robust botten från Vagabond.

Här är ett par brunta/tobaksfärgade sneakers från danska Les Deux.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *