Nu öppnar Snus- och Tändsticksmuseum sin nya utställning Snusdynastin. Utställningen presenterar berättelsen om den excentriska entreprenörsfamiljen Ljunglöf, vars avtryck resulterade i det moderna snusets framväxt.
För 200 år sedan, år 1822, uppfann Jacob Fredrik Ljunglöf snuset som vi känner det idag – Ljunglöfs No.1, eller Ettan som det kallades i folkmun. Det blev också starten på en snusdynasti, vars uppgång och fall nu levandegörs i en ny permanent utställning på Snus- och Tändsticksmuseum.
– Få föremål har legat lika länge i svenskarnas fickor som Ettan, en till synes vardaglig produkt som bär en fascinerande berättelse. Grundaren Jacob Fredrik Ljunglöf, och hans son, Knut Ljunglöf, var två av 1800-talets mest framgångsrika företagare. Fadern utvecklade snuset till den produkt vi känner igen den som idag, och sonen Knut blev snuskungen som skördade framgångarna och kunde leva ett liv i sus och dus, innan det statliga monopolet tog över den svenska snusförsäljningen, berättar museichef Scott Springfeldt.
En resa genom tiden
Berättelsen tar museibesökarna med på en resa genom tiden. Från ett Stockholm i industrialismens begynnelse till det moderna konsumtionssamhället och lyfter såväl vardagen för arbetarna i snusfabrikerna som livet i slottet, finansierat av snusförsäljningen.
Besökarna får inte bara ta del av resan som betraktare utan får kliva in i historien genom den unika, interaktiva uställningen.
– Vår uppgift är att tillgängliggöra en del av svensk historia som säger mycket om vårt land och kultur, både då och nu. Den här historien innehåller allt, från snuskungar till fabriksarbetare, från keramikkrus till plastdosor och från mördande konkurrens till monopol – ja, till och med en nyfiken påve, berättar Scott Springfeldt, museichef på Snus- och Tändsticksmuseum.
Digital stadsvandring
Utöver den fysiska utställningen på Snus- och Tändsticksmuseum inne på Skansen, presenteras även en digital förlängning på www.snusdynastin.se. Webbsidan gör det möjligt för alla att ta del av berättelser från utställningen och utforska digitala stadsvandringar som målar bilden av 1800-talets snusmecka Stockholm.
Utställningen är kurerad av Johanna Tengblad på Snus- och Tändsticksmuseum och designad av Sara Wiklund, produktionsdesigner, som tidigare skapat scenografin till Nordiska museets utställning Tidsvalvet samt filmproduktioner såsom Störst av allt, julkalendern Selmas saga och den nya Ture Sventon-serien.
Utställningen har sitt eget ledmotiv ”Ljunglöfs serenad”, framtaget av kompositör Andreas Tengblad. I utställningen kan besökaren även ta del av animationer av Karin Drake, inlästa av musikartisten Anna Ahnlund.
Besöksadressen är Gubbhyllan, Skansen, Djurgårdsslätten 49-51 www.snusochtandsticksmuseum.se.