Snusklassikerna Mörkbrunt snus och Rallarsnus återlanseras

mörkbrunt snus återlanseras

I ett helt nytt projekt har Swedish Match återuppväckt två sedan länge nedlagda lössnusprodukter, Mörkbrunt snus samt Rallarsnus. I dag återlanseras Mörkbrunt snus och i april 2019 återlanseras Rallarsnus. Upplagorna kommer att vara begränsade och Mörkbrunt snus lanseras med en volym om drygt 80 000 dosor.

I Swedish Match egna snusbutiker samt på www.swedishmatch.se kommer en dosa Mörkbrunt Snus att kosta 59 kronor. Mörkbrunt Snus kommer att säljas under Swedish Match-konceptet Direkt Från Fabrik (DFF), det vill säga det senast producerade snuset i Swedish Match fabrik i Göteborg.

I och med att produktionen är Direkt Från Fabrik kommer de första dosorna att börja säljas i dag i Swedish Match snusbutik i Göteborg samt på www.swedishmatch.se, därefter kommer produkterna att distribueras till övriga Swedish Match-butiker under denna vecka.

– Nu har alla snusare möjligheten att återuppleva gamla historiska varumärken. Under de senaste åren har vi haft en hög innovationstakt i vårt sortiment med nya smaker, varumärken och produktsamarbeten, men då fokuserat på portionsprodukter. Nu väljer vi att prioritera svenska snusklassiker i lössnusformat, säger Tove Lundgren, Brand Manager på Swedish Match.

Mörkbrunt snus tillverkades av Svenska Tobaksmonopolet mellan 1916-1998 och har sitt ursprung från J.L. Tiedemanns tobaksfabrik i Charlottenberg, Värmland. Tiedemanns fabrik startade 1880 och övertogs av Svenska Tobaksmonopolet 1915.

Historisk bild från fabriken i Charlottenberg.

– Mörkbrunt snus förkroppsligar resan för svenskt snus. Från det sena 1800-talet när Mörkbrunt Snus såg dagens ljus första gången via tillverkningen i värmländska Charlottenberg till Svenska Tobaksmonopolet till Swedish Match. Vid produktens nedläggning var produktionen begränsad och konsumtionen var i huvudsak koncentrerad till Värmland och Dalsland, säger Elaine Edholm, museichef på Snus & Tändsticksmuseum på Skansen i Stockholm.

Mörkbrunt snus har en mörk tobakskaraktär med tydliga röktoner samt inslag av torkad frukt och läder. Swedish Match har strävat efter att få produktegenskaperna så nära originalet det går i de produkter som lanseras i detta projekt. I dag är kraven på tillsatser och gränsvärden för kemiskt innehåll med mera betydligt mer strikta än de var 1998 då Mörkbrunt snus lades ned, därför har vissa justeringar skett.

– Det är en utmaning att producera en produkt som inte har funnits på marknaden på 20 år, det handlar om att nå fram till originalsmaken men också att göra det med den produktionsteknik vi har i dag. Det känns kul att återigen få presentera Mörkbrunt snus i vårt lössnussortiment, säger Lars Öberg, Master blender Swedish Match.

Mörkbrunt snus kommer att finnas till försäljning i Swedish Match egna snusbutiker i Charlottenberg, Stockholm, Göteborg, Lund, Åre, Strömstad och på www.swedishmatch.se. Från och med den 12 november kommer också att finnas tillgänglig på OKQ8, Circle K, Snusbolaget.se (e-handel), cirka 40 utvalda nettotobakister samt utvalda EMAB och Direkten-butiker i Värmland och Dalsland.

Lite historia om mörkbrunt snus

 

 

1900-tal

Snuskardus är en vanlig förpackning under stor del av 1900-talet. Den sista snuskardusen säljs så sent som på 1990-talet.

 

 

 


1915-1965

När Svenska Tobaksmonopolet införs börjar man använda andra förpackningslösningar, dit hör bland annat den ovala pappdosan som många snusfabrikanter införde runt 1900.

 

 


1965-1967

Den ovala pappdosans tidsera börjar gå mot sitt slut. Den har blivit omodern och Svenska Tobak AB tar ett beslut att försöka rädda snuset.

 

 

 

 

1967-1988

1967 lanseras den runda dosan för att modernisera och genom formen och plåtlocket signalerar man att man nu lämnar man det gamla bakom sig och tar steget in i den moderna tiden.

 

 

 

1995-1998

Konsumenterna klagar på att locken ramlar av och därför införs lock av plast med en bättre funktion. Plastlocket används än idag på lössnusprodukter.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *