Solglasögonmode genom tiderna – från 1930-talet till nutid

Det är snart hundra år sedan det började bli på modet att bära solglasögon. Sedan dess har de varit en av våra viktigaste accessoarer för sommarhalvåret. Här går vi igenom de största solglasögåntrenderna genom åren.

Varje årtionde har sina modetrender och det gäller också accessoarer som solglasögon. Flera av de största stilikonerna har använt solglasögon som ett signum och både bidragit till att göra vissa solglasögonmodeller odödliga samt bidragit till modetrender. Glasögonstylisten Paulina Håkansson på Synoptik tar oss igenom de klaraste trenderna bland solglasögon från 1930-talet till nutid.

Det praktiska skälet att skydda ögonen från skarpt solljus var grunden till solglasögonen. Men det blev snabbt också en accessoar som användes för att uttrycka sin personlighet och vad man stod för. Det är fantastiskt att se hur modet har sett ut under de senaste årtiondena, många solglasögon har blivit ikoniska efter att ha burits av kändisar och vi ser att många av dessa modeller fortfarande lever kvar, säger Paulina Håkansson.

Solglasögontrender genom historien

Det finns en del klassiska modeller av solglasögon på marknaden. Ofta har dessa en både fascinerande historia bakom sig, men orsaken till deras popularitet hittar vi också i deras användare. Speciellt inom filmvärlden som hade ett stort inflytande under Hollywoods gyllene tidsålder.

1930-talet – Den första riktiga solglasögontrenden

1930-talet solglasögonmode

Det var under 1930-talet som den första riktiga solglasögontrenden kom i form av den klassiska pilotbågen. Den tillkom från början av praktiska skäl. Piloter klagade över bländning och huvudvärk. Lösningen var polariserande solglasögon som täckte en stor del av synfältet. Denna design gick hem hos den stora allmänheten och blev den första tydliga solglasögontrenden över hela världen.

1940-talet – Solglasögonen hittar massorna

1940-talets solglasögon mode

1940-talet var ett årtionde då tillverkningsindustrin revolutionerade världen. Plast möjliggjorde olika färger på framförallt bågarna. Det gjorde också att formen på dessa blev djärvare. Det var nu som solglasögonen blev populära hos den stora massan, bland annat tack vare att de blev förmånligare och lättare att få tag på.

1950-talet – solglasögon får sina första stilikoner

1950-talets solglasögon mode

Det var under 1950-talet som solglasögonen blev en accessoar att räkna med på allvar. Under detta årtionde såg vi manliga stilikoner som JFK och James Dean bära solglasögon i många olika sammanhang. Bland kvinnliga stilikoner kan nämnas Marilyn Monroe med sina ”cat eye”-bågar. Det mest populära märket var Ray-Ban, det kanske största solglasögonmärket genom tiderna. Det var under 1950-talet som Ray-Ban lanserade sin ikoniska Wayfarer, en modell som ända sedan dess kommit att bli otroligt populära.

1960-talet – solglasögonens årtionde

audrey Hepburn 1960-talets solglasögonmode

1960-talet var det stora årtiondet för solglasögonen. Jackie Kennedy Onassis och Audrey Hepburn syntes i stora solglasögon och ville om man ville hänga med i trenderna var det så man skulle se ut. Produktionsutvecklingen gjorde även modet mer tillgängligt för den breda allmänheten och allt fler hade Råde att bära accessoarer som solglasögon.

1970-talet – hippieeran sätter sina spår

solglasögonmode genom åren John Lennon

Under 1970-talets var det de mindre solglasögonen som gjorde entré. Det var stilikoner som John Lennon som satte denna trend. Glasen var ofta små och färgade och blev snabbt populära bland hippies. Denna trend var stark, men samtidigt kort då den snabbt gick över till nästa årtiondes revolt.

1980-talet – Wayfarer och pilotbågar

topgun solglasögonmode 1980-tal

På 1980-talet var filmens påverkan stark inom solglasögonmodet. Med filmer som Top Gun med Tom Cruise fick vi en ny storhetstid för pilotbågar och klassiska Wayfarers. Under detta årtionde utvecklades även materialen och blev lättare. Solglasögon var under 1980-talet en av de viktigaste accessoarerna tillsammans med enorma mobiltelefoner och powerkostymer.

1990-talet – Sportinspirerade solglasögon blir populära

1990-talets solglasögonmode

För eftervärlden är 1990-talet inte känt som något av de stora årtiondena gällande modet. Det var mycket minimalism som hämtade sin inspiration från filmer som Matrix och Men in Black. Lätta material med funktion och riktigt mörka glas var det som kunde betraktas som de ultimata solglasögonen. Ytterligare ledord för att beskriva 1990-talet solglasögontrend är sportinspirerat.

2000-talet – Ett modestatement

solglasögonmode genom historien

2000-talet var årtiondet när solglasögon på blev kändisars riktiga signum. Bland stilikoner hittar vi kändisar som Bono, Karl Lagerfeld och Paris Hilton. Detta var ett årtionde när alla sökte efter sin personliga stil genom solglasögonen. Därför behövde de vara iögonfallande. Det handlade mer om att vara originell än att följa trender. Detta gjorde solglasögonen till en tacksam accessoar för att uppvisa en egen unik stil.

2010-talet – Utbudet blir enormt

2010-talet blev känt för sitt enormt stora utbud av solglasögon. Detta var ett årtionde när i princip alla kända designers utvecklade sina egna solglasögonkollektioner. Att ha solglasögon som passade till många olika stilar och ändamål blev vanligare.

2020-talet – Nostalgitripp genom årtionden

Detta årtionde har såhär långt varit en nostalgitripp genom årtionden. Klassiska solglasögon har blivit populära och vi blickar gärna tillbaka i historien för inspiration. Vi kan bland annat se att det romantiska 60-talet kommit tillbaka, men också det rena 90-talet med funktion och lätta material. Naturmaterial blir också allt vanligare, där man vill göra hållbara val för framtiden. Det gör att man ofta väljer att bära solglasögon som är tillverkade av återvunna material.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *