Sommarens kollektion från Tailor Store

Tailor Store erbjuder konsumenter en webbtjänst för skräddarsydda kläder. Med hjälp av ett designverktyg online bestämmer kunden design, tyg och knappar på skjortor, kostymer, chinos och pikétröjor. Numera kan man även få en skräddarsydd jacka via Tailor Store – en tjänst som lanserades på hösten ifjol.

Affärsmodellen innebär att inget sys upp i onödan. Kunden lägger in sina unika mått och beställningen går direkt till deras två helägda skrädderier på Sri Lanka med över femhundra medarbetare – anställda med bra arbetsvillkor och löner, till skillnad från vad man är van att läsa om då det gäller klädesindustrin. Man är till 100% koldioxidneutrala genom återplantering av regnskog på Sri Lanka och i slutet av fjolåret meddelade Tailor Store att man installerar solenergi till skrädderierna för att ytterligare minska det koldioxid-avtryck företaget ger.

Det nybyggda skrädderiet i Maho. Solpanelerna som levererar ström till det nationella elnätet är monterade på taket. Foto: Jan Höjman

I Maho har Tailor Store ett nybyggt skrädderi. Byn ligger tre timmars bilfärd nordost om huvudstaden Colombo. Bostäder med små affärsstånd, djungel och risfält kantar vägen dit och skrädderiet ligger inbäddat i djup grönska. Byggnaden uppfördes 2016 och togs i bruk 2017. Sista steget var att montera solpaneler på taket för att ta tillvara på den energi som solens strålar ger i det tropiska klimatet.

Solpanelerna är kopplade till det nationella elnätet och Tailor Store kan nu räknas som producent av grön el. Ström till skrädderiet levereras tillbaka av samma nationella elnät för bland annat symaskiner, belysning och air condition. Varje månad avräknas solpanelernas produktion mot skrädderiets konsumtion. Den klimatsmarta elektriciteten hjälper till att minska det totala klimatavtrycket.

De första solpanelerna i Alawwa.

I byn Alawwa finns det äldsta skrädderiet som Tailor Store driver. Här ligger också Tailor Store Internationals huvudkontor. Alawwa ligger närmare Colombo och är en lite större by med restauranger och butiker i centrum. Djungeln tar vid där husen slutar och luftfuktigheten är lite högre än i Maho. Skrädderi och kontor är inhysta i varsin byggnad en bit från bykärnan. I kontorsbyggnaden samsas management, IT-avdelning och kundservice.

Även i Alawwa har projektet att installera solpaneler inletts. Idag ger anläggningen tillräckligt med ström för att tillgodose kontorsbyggnadens behov för datorer och lampor. Med hjälp av batterier som laddas upp finns elektricitet även under kvällar och nätter samt molniga dagar.

Det är ingen hemlighet att klädbranschen dras med många problem som överproduktion och rovdrift på miljö och människor. I Sverige slängs det åtta kilo textilier per person och år samtidigt som returer på kläder köpta på internet är uppemot 40 procent. När vi slänger åtta kilo kläder har det gått åt precis lika många kilo kemikalier och 29 000 liter vatten som bidragit till att torrlägga delar av världen. Det tillsammans med de i dag höga returerna på kläder köpta på nätet påverkar miljön negativt. På Tailor Store menar man att passformen är en stor bov i dramat.

Tailor Store är övertygade om att kläder som är schysst producerade och sitter perfekt är svaret på hur klädbranschen i sin helhet måste utvecklas på ett hållbart sätt.

Företaget grundades 2003 och har utvecklat sin teknik sedan dess. De senaste tre åren har de haft över 80 000 unika kunder i 117 länder. För att bidra till att färre kläder slängs och returneras är strategin att fortsätta sin geografiska expansion och satsa ännu mer på stora marknader som USA.

Nedan är lite bilder från vår- och sommarkollektionen från Tailor Store. Något som man kan använda som inspiration gällande de möjligheter som finns gällande tyg- och passform om man beslutar sig för att låta sy upp en egen garderob via Tailor Store.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *