Spelindustrin på stark frammarsch – är det vettigt att investera i den?

Mycket har hänt i världen de senaste åren – händelser som har fått förödande konsekvenser, inte bara för människor utan också för den globala ekonomin. Men en bransch som har överlevt och faktiskt blomstrar är spelbranschen, som bland annat omfattar online casinon och bettingsajter.

Det går inte att förbise att spelindustrin är på stark frammarsch. Det har fått många investerare att vända blicken mot branschen för att diversifiera sin portfölj med aktier från olika spelbolag och utvecklare. Däribland finner vi många svenska företag, eftersom det finns en hel del svenska entreprenörer som tagit sig in på marknaden. Men frågan som kvarstår är då huruvida det är en vettig sektor att investera i, eller om det bara är en modefluga vars popularitet snart kommer att dö ut.

Sektorn är beroende av teknisk utveckling

Först och främst kan vi konstatera att om branschen ska räkna med att fortsätta sin starka utveckling innebär det också att den måste hålla jämna steg med den tekniska utvecklingen. Så här långt har den lyckats med det. 

Branschen har alltid hittat nya sätt att implementera revolutionerande innovationer som avsevärt förbättrar spelupplevelsen för entusiaster. Om den fortsätter i samma spår kan den mycket väl förvänta sig en stark tillväxt framöver. Det är också därför som dess förespråkare menar att aktier i spelföretag erbjuder potentiell avkastning.

Men kom ihåg att det är först under de senaste 5-10 åren som sektorn verkligen har tagit fart. Därför anser många att det inte är en tillräckligt säker bransch att investera i, eftersom ingen vet med säkerhet om prognoserna kommer att förbli gynnsamma under lika många år framöver.

Reglering är nödvändigt

Förutom den tekniska utvecklingen tror vi att branschen är beroende av fortsatt reglering för att förbli persistent. Även om decentralisering är ett fenomen som är på tapeten just är många, åtminstone här i Skandinavien, för reglering.

Med detta sagt måste spelbolag följa regler för att få fortsätta sina verksamheter, och om de bryter mot en enda förordning riskerar de böter och, i värsta fall, avstängning, vilket kan få en konkurs som konsekvens. En konkurs kan bli kostsam för dig som investerare.

Reglerna skärps kontinuerligt efter marknadsbedömningar för att öka konsumentskyddet, och om spelbolag inte förhåller sig till dessa kan branschen plötsligt vara på väg tillbaka.

I samband med skärpt reglering är det också värt att nämna marknadsföringsinitiativ som kan komma att omfattas av strängare krav. 

När den svenska spelmarknaden omreglerades i 2019 förändras till exempel en hel del gällande just marknadsföring av spel i landet. Därmed vet ingen om kraven på marknadsföring av spel om pengar kan skärpas ytterligare, vilket i så fall kan innebära mindre intäkter för spelbolag.

Att investera eller inte, det är frågan

Vi kan dela med oss av hur många spekulationer som helst – vi kommer ändå aldrig att komma fram till en konkret slutsats om huruvida det är vettigt att investera i spelindustrin. 

Sektorn är under ständig förändring, och externa faktorer kan komma att påverka dess värde när som helst. Se därför till att väga för- och nackdelar mot varandra, och om du bestämmer dig för att investera, gör det med sunt förnuft.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *