Xanté

Hösten är här och det börjar vara dags att förbereda sig för alla mysiga hemmakvällar. Idag hade jag tänkt tipsa om en intressant dryck som är är något av en mix mellan den mjuka och söta likören och den något kraftigare konjaken, nämligen premiumlikören Xanté. Drycken baseras på konjak, som lagrats i fyra år på franska ekfat. Faten ger drycken en färg av bärnsten och aromer av vanilj. Den naturliga sötman från lagringsprocessen gör att sockerhalten endast är 17 %, vilket gör den till en behaglig smakupplevelse även för den som likt mig gillar lite starkare och beskare drycker som whisky eller konjak.

Xanté eller Xanté Original Poire au Cognac som drycken egentligen heter, har sitt ursprung hos Maison Heinrich Liquoristerie Artisanale i Belgien. Mannen bakom drycken är Richard Heinrich, masterblender på nämnda Maison Heinrich Artisanale. Xanté kom till Sverige år 1994 och är numera en av landets mest populära likörer.

Dess breda användningsområde gör att den är väldigt populär som drinkingrediens, men den kan även avnjutas ren med is eller som avec och i kaffedrinkar.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *