Nya siffror visar på fortsatt stark modehandel i juni

modehandel 2022

Det är intressant att följa med modehandelns utveckling just nu. Efter två svaga år på grund av pandemin visar nya siffror från Svensk Handel nu att modehandeln är tillbaka till det normala igen.

Precis som vi kunde förutspå i början av året i vår stora modeguide för 2022, har effekterna av mindre begränsningar i vardagen fått stora effekter på hur vi klär oss. Efter år av restriktioner har vi både kunnat fira bröllop och studentfester som vanligt. Även andra typer av sommarfester har uppenbarligen gjort att modehandeln fått ett uppsving.

Stark modehandel i juni 2022

Maj månad var stark för modehandeln och nu visar Stilindex från Svensk Handel att det starka intresset för att handla kläder och skor fortsätter. Det är nu femte månaden i rad som det noteras positiva siffror för kläd- och skohandeln och handlarna hoppas nu på en fortsatt stark sommar inför vad som kan komma att bli en tuffare höst.

Den totala försäljningen av kläder i fysiska butiker och deras e-handel, mätt på jämförbara enheter och i löpande priser ökade med 10,9 procent i juni jämfört med samma månad föregående år. Även skohandeln ökar något med 8,7 procent.

Här är alla jämförande siffror för modehandeln gällande kläder och skor:

Butiker och e-handelJuni 2022-2021Juni 2022-2019Ackumulerat 2022/2021Ackumulerat
2022/2019
Kläder10,9%6,9%26,0% 4,2%
Skor8,7%-8,4%21,2% -18,4%

Tuffare tider väntar?

Trots att modehandeln haft ett bra år hittills, finns det en viss pessimism inom branschen inför hösten. Inflationen är en av de saker som kan påverka konsumenternas köpbeteende.

Modehandeln fortsätter att gå starkt. Klädeshandeln slår siffrorna från juni 2019 vilket visar att föregående månads trend håller i sig. Man säljer helt enkelt mer kläder nu än innan pandemin. Under juni månad passar vi ofta på att uppdatera garderoben inför studentskivor och den stundande semestern. Sommarmånaderna är otroligt viktiga för branschen och vi gläds å våra medlemmars vägnar för det positiva utfallet i juni. Vi får nu hoppas att även resterande delar av sommaren blir bra för modebranschen. Dock finns skäl att tro på något tuffare tider framåt hösten, då det ekonomiska läget riskerar att få till konsekvens att konsumenterna håller hårdare i plånböckerna framöver, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *