Stilguide: Den parisiska lägenheten

Att leva den parisiska livsstilen är få förunnat. Att hyra en etta i centrala Paris kan kosta uppåt 20 000 kr per månad. Vill man bo representativt på Rive Gauche är det fler nollor som ska till.

Men med enkla medel kan man inreda sin lägenhet i Sverige i den parisiska stilen. Här ger vi några enkla tips om hur du lyfter lägenheten eller villan till fransk klass.

Väggar och golv

Kärnan i den parisiska stilen är trägolvet och de vita väggarna. En elegant fiskbensparkett är att föredra men så länge det är . Enskilda väggar eller andra detaljer kan målas i en mörk, gärna svart, nyans för att skapa kontraster.

Möblerna och färgerna

Nyckeln till den parisiska stilen är en blandning av modernt och antikt, och en blandning av harmoniska och fylliga färger. 

En bra start kan vara en elegant soffa i beige eller benvitt med svarta ben. Under soffan en beige matta ton i ton med soffan. Här har t.ex. SE Mattor prisvärda mattor och du kan välja mellan en med vintagekänsla eller en mer lyxig beige.

matta vintage
Matta från SE Mattor

För att få den franska känslan behövs kontrast. Välj därför gärna en fåtölj i en fyllig färg, t.ex. puderrosa, koboltblå eller ockra, och ett lyxigt material som sammet.

Andra möbler som passar in är t.ex. tjockramade speglar (helst över den öppna eldstaden om man har sån tur, annars avslappnat lutad mot en vägg) och kristallkronor.


Detaljerna

Den berömda pricken över i:et i den parisiska stilen är detaljerna. Folianter, värmeljus och gärna en vas med nonchalant arrangerade blommor.  

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *