Stilinspiration: Peter Sellers

Han var knappast känd som någon gentleman, men ändå har han tack vare sina filmroller under främst 1960- och 70-talet etablerat sig som en av de stora stilikonerna bland män. Peter Sellers (1925-1980) har ofta nämnts som en av de största komikerna i filmhistorien med roller som den franske poliskommissarien Clouseau i filmerna Rosa pantern. Den kanske bästa filmen som Peter Sellers medverkade i var ändå den komisk-satiriska filmen Dr. Strangelove från 1964.

Peter Sellers har av eftervärlden kallats nyckfull, nonchalant och hänsynslös. Långtifrån den man som man förknippar med hans rollfigurer. Han avverkade både kvinnor och bilar i rasande takt. Sellers gifte sig fyra gånger och fick tre barn, av vilka skådespelerskan Britt Ekland, som han var gift med mellan 1965-1968 är den mest kända.

Då det gäller bilarna lär han ha avverkat mer än 100 stycken under sin livstid. Bilmärken som Rolls-Royce, Bentley, Aston Martin och Ferrari var vardagsmat för denne livsnjutare. Även några lyxiga versioner av bilmärket Mini hade han i sin bilpark. Den bilmodell som ändå främst kommit att förknippas med Peter Sellers är Ferraris modell 500 Superfast, som fick stort mediapådrag när den lanserades i oktober 1965.

Peter Sellers hade specialbeställt bilen den 28 juni 1965, men fick tålmodigt invänta modellen tills dess att den visats på London Motor Show i oktober. I år är det annars 70 år sedan Ferrari lanserade sin första bil och det firar man hela året på olika platser runtom i världen.

Kostym: Suitsupply 

Glasögon: Saint Laurent

Skor: Edward Green 

Slips: Kingsman+Drake’s 

Parfym: Guerlain Vetiver

Peter Sellers med sin förhandsbeställda Ferrari 500 Superfast från 1965. Han betalade 11 518 pund för bilen, medan den senaste auktionsnoteringen för en bil av denna modell är från januari 2017. Vid auktionen hos Gooding & Co. nådde man upp till 2 915 000 dollar för bilen.

Peter Sellers med en annan av Ferraris klassiska bilar, Ferrari 275 GTB.

En annan stilmässig detalj som Peter Sellers var känd för var hans kännspaka glasögon med kraftiga svarta bågar. En av de mest kända leverantörerna av hans glasögon var brittiska Oliver Goldsmith, som även försåg Michael Caine med glasögon i liknande modell.

Peter Sellers var känd för att använda sig av parfymen Guerlain Vetiver, något som dokumenterats av Jan Moran i boken Vintage Perfumes. Andra kända användare av denna klassiker är Andy Garcia, Harrison Ford, Michael Caine och Arnold Schwarzenegger.

Vetiver var parfymhuset Guerlains första doft som lanserades för män när den kom ut på marknaden år 1959. Trots detta har även många kvinnliga kändisar använt sig av den träiga, fräscha och kryddiga doften. Bland dessa kan nämnas Jodi Foster, Naomi Campbell och Anne Bass.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *