Stjärnkockens tips: Klassisk semla med extra het vägg

semla med whisky

Idag är det semmeldagen – eller fettisdagen som den också kallas. Till varje år kommer nya kreativa varianter av semlan. De senaste åren har vi sett bland annat semelwraps, nachossemlan, wienersemlan och croissantsemlan. När stjärnkocken Alexander Sjögren delar med sig av receptet på sin favoritsemla är det en klassisk semla som gäller – men med en extra het vägg, spetsad med whiskey.

Inför årets smaskigaste högtid delar Bocuse d’Or-kocken Alexander Sjögren med sig av sitt hemliga recept på sin favoritsemla. Receptet på själva semlan är klassisk, men whiskeymjölken sticker ut.

Jag tar en skvätt Tullamore i den heta väggen – irländsk whiskey är ofta mer mångsidig och fungerar bra till den varma, feta mjölken och grädden i semlan. Även stinget av bittermandel och kardemumma är smaker som gifter sig väldigt fint till den whiskeyn, säger Alexander Sjögren.

stjärnkockens recept semla
Alexander Sjögren.

Stjärnkocken Alexander Sjögrens semmelrecept:

12-20 stycken semlor

Till degen: 
2 dl mjölk 
7 dl vetemjöl 
25 g jäst 
1 st ägg 
½ tsk salt 
1 msk kardemumma 
80 g smör (normalsaltat) 
1 dl strösocker

 Till fyllning: 
500 g mandelmassa 
1 dl mald mandel 
½ dl hackad mandel 
1 droppe bittermandelolja 
1 msk kardemumma 
2 msk vaniljsocker 
½ dl florsocker 
1½ dl mjölk 
3 dl lättvispad grädde till topping.

Extra het vägg: 
Whiskey & Kardemummamjölk: 4 portioner 
2 dl lantmjölk 
2 msk Tullamore D.E.W. 
1 ½ msk farinsocker 
1 krm mald kardemumma

whisky semla tullamore

Gör så här: 

Fördeg:  
Smula jästen. Värm upp mjölken fingervarmt.  
Blanda mjölken med jästen och hälften av vetemjölet och kör i en matberedare på mellanfart tills fördegen gått ihop till en deg. Låt vila i 20 min.

Resten av degen:  
Blanda resterande ingredienser med fördegen och kör någon minut på låg hastighet, sedan lite snabbare i ca 5 minuter. Degen ska bli glansig och fin.

Dela degen i 12-20 bitar beroende på om det önskas stora semlor eller lite mindre. Runda bullarna med händerna och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

Låt jäsa till dubbel storlek under duk i cirka 1,5 timme.

Värm ugnen till 250 grader, sätt in bullarna och sänk till 200 grader. Grädda i cirka 6-8 minuter, tills de fått en gyllenbrun färg.

Fyllning:  
Blanda samman alla ingredienser förutom mjölken till en massa. Blanda sedan i lite i taget av mjölken och blanda väl tills du har en fin mandelfyllning.

Montering: 
Skär av toppen på bullarna. Pressa lätt på snittytan i bullen för att bilda en liten urskålning för fyllningen. Lägg på önskad mängd av mandelfyllningen och spritsa på grädde. Lägg på locket igen och pudra på florsocker.

Extra het vägg:
Koka upp mjölken med socker och kardemumma, tillsätt whiskey och vispa upp ett härligt skum. Placera de färdigmonterade semlorna var och en för sig i djupa tallrikar och häll upp mjölken runt semlorna

whisky semla
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *