Stor samling av brandbilar under klubban

Foto: PS Auction
En stor samling brandbilar säljs nu genom auktionssajten Ps Auction. Det är rariteter som gjort tjänst i svenska brandkårer på 1930-, 40- och 50-talen. Mest Ford och Chevrolet, men till exempel också en Chrysler Fargo från 1948 och en väl använd Dodge LE 12C från 1937.

Parkerat på en åker utanför Skara står resultatet av ett ovanligt skrymmande samlarintresse. Gårdens ägare samlade på brandbilar – tills han inte fick plats med fler. Efter hans bortgång säljs nu allt på auktion.

Det är rariteter som gjort tjänst i svenska brandkårer på 1930-, 40- och 50-talen. Mest Ford och Chevrolet, men till exempel också en Chrysler Fargo från 1948 och en väl använd Dodge LE 12C från 1937.

Skaraborgaren började köpa bilarna från brandstationer runt om i landet i mitten av 1970-talet. Sedan parkerade han dem en efter en, tätt intill varandra, i en drygt 500 kvadratmeter stor maskinhall som han specialbyggde för ändamålet.

Foto: PS Auction

Det är inte många som fått komma in där genom åren. Denna högst speciella kulturskatt har stått gömd för omvärlden. Trots förfrågningar från museer och andra är det första gången samlingen visas upp offentligt.

Mannens dödsbo har nu valt att sälja brandbilarna genom auktionssajten PS Auction och når på så sätt ut till en internationell samlarmarknad. Totalt är det 17 brandbilar som har vilat i 30-talet år eller mer, efter väl förrättat värv i de kommunala brandförsvaren. Som utryckningsfordon har de inte gått många mil. Men skicket på karosserna varierar.

För några dagar sedan bogserade Robin Åsedal och hans kolleger på PS Auction ut fordonen ett efter ett för att förbereda för visningen. Utomhus utgör de en imponerande syn. Det är kulturhistoria och vardagsdramatik på en och samma gång. Iögonfallande stegbilar, sirener och häftiga detaljer drar till sig intresset. Chevagrillar, kylarprydnader och bulliga motorhuvar. Brandrött mot svensk sensommargrönska.

Foto: PS Auction

Det är en fantastisk samling som verkligen sätter fart på fantasin. Man kan tänka sig alla de drama de här bilarna har varit inblandade i, säger Robin Åsedal på PS Auction.

Bilarna har inte rullat på många år och måste förstås betraktas som renoveringsobjekt, men vi tror att det kan finnas ett intresse. Det finns dokumentation om de flesta fordon.

Försäljningen blir en del av en extrainsatt samlarbilsauktion på www.psauction.se med start 11 oktober.

Då finns även ett stort utbud av andra eftertraktade veteranbilar bland utropen. Till exempel en Buick Lesabre 1965 med mätarställning på cirka 1700 mil, Rolls Royce Silver Spur 1981, Buick Century Touring 1937 och Bentley Serie S 1956.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *