Vintersemestrar på Kanarieöarna i all ära – men det går faktiskt att njuta av Sveriges stränder på vintern också. Våra vackra kallbadhus är något av en svensk specialitet som man inte ska glömma bort.
Under pandemin har isbad kommit att bli allt mer populära i Sverige. När restriktioner och oro för smittspridning stängde ner badhusen så fanns naturen kvar. Men – sociala mediers uppmuntran till trots – hur skönt är det egentligen att kliva ner kall i en isvak? Kallbadhusen kombinerar den vackra utsikten och själsliga upplevelsen av att vinterbada med bastuns värme och möjlighet till att njuta lite längre.
Vi har samlat ihop en guide till Sveriges bästa kallbadhus, med allt från enkla bastubad till gourmetupplevelser, så att du enkelt kan hitta rätt.
De svenska kallbadhusens historia
Kallbadhusen är en 200-årig tradition i Sverige, som inspirerades av internationella trender och den stigande behovet av bättre hygien i de trångbodda städerna.
1827 öppnades samtidigt två anläggningar för män vid Riddarholmen: den Åbomska siminrättningen och den Lindska siminrättningen. Här kunde man simma i havet under trygga former av delta i simskoleundervisning. Båda badhusen gick samma öde till mötes och ersattes av den framväxande staden – Åbomska siminrättningen fick göra plats för en större ångbåtshamn och den Lindska eller Gjörckeska siminrättningen revs för att ge plats åt Norstedtshuset.
Istället fick stockholmarna en kort tid njuta av Strömbadet, som också låg vid Riddarfjärden. Strömbadet var ett fantastiskt vackert badhus i trä, ritat av bröderna Kumlien (Grand Hotel, Münchenbryggeriet mm). Tyvärr blev vattenkvaliteten allt sämre och i modernismens förvirrade anda ansågs också byggnadsstilen förlegad. Men när badet revs 1936 fick det aldrig någon ersättare.
Istället var det badorterna- särskilt i södra Sverige – som kom att ta över stafettpinnen. Ribersborgsbadet i Malmö, byggt 1867, är ett av de tidigaste som fortfarande finns kvar.
Tyvärr kom många badhus att rivas under 1900-talet, och det är först på 2000-talet som byggandet har ökat igen. I flera omgångar har privata initiativ i Stockholm försökt skapa nya kallbadhus men inte lyckats få tillstånd. I många andra städer pågår samma process, och vi får väl hoppas att fler till slut lyckas.
Kallbadsetikett
Det ska vara enkelt och avslappnat att kallbada, så några större etikettregler finns inte i Sverige. Men vi har listat ett par enkla kom-ihåg för den som är ny till kallbadandet.
- Bada naken – basta med handduk
Av tradition badar man naken. Dessutom är iskalla badkläder inte särskilt skönt. Vissa badhus tillåter badkläder men de flesta vill att du badar naken och det är det vanligaste bland besökarna också. I princip alla kallbadhus har separata avdelningar för män och kvinnor. I bastun bör du däremot sitta på en handduk av hygienskäl.
- Kolla reglerna med alkohol i bastun
Öl och bastu är en perfekt match. Men många kallbad har regler för hur och var man får förtära alkohol på grund av säkerhet och problem med spilld öl i bastun. Kolla innan du korkar upp.
- Respektera lugnet
Bastun är en plats för reflektion och njutning. Självklart kan man prata men respektera andras önskan om en låg ljudnivå.
Åtta svenska kallbadhus med stil
Sverige är fullt av bryggor och kallbadhus. Här har vi valt ut åtta av de bästa upplevelserna för den som letar efter ett kallbad med klass.
Ribersborgs Kallbadhus
https://www.ribersborgskallbadhus.se/
Ribersborgs kallbadhus i Malmö – “Kallis” – är Nordens största, bäst bevarade och mest välbesökta kallbadhus. Badet uppfördes först i Malmös centrum, vid Skeppsbron, men köptes och flyttades till Ribersborgsstranden 1898.
Här finns två stora utomhusbassänger, badtunnor och totalt 5 st bastu – två var för män och kvinnor, och en gemensam. Badhuset erbjuder även massage. Kallbadhuset är separat med olika avdelningar för män och kvinnor men en gång i månaden öppnas Kallis upp utan könsindelning.
Läget är perfekt vid Ribersborgsstranden på promenadavstånd från centrala Malmö och med vacker utsikt över Öresund och Danmark. Det finns även café och restaurang med fullständiga rättigheter, och badhuset är populärt att hyra för fester och bröllop.
Kallbadhuset Varberg
Varberg har haft kallbadhus sedan 1866, men inte mindre än två kallbadhus strök med i stormar innan dagens badhus byggdes 1903.
Varbergs Kallbadhus är värt ett besök inte bara för badet utan också för den fantastiska arkitekturen i orientalisk stil – lökkupoler, rosettfönster och extra allt. Huset står på pålar i havet vid strandpromenaden i Varberg, precis bredvid Varbergs fästning.
Badhuset erbjuder skilda herr- och damavdelningar med bastu och ett café.
Saltsjöbadens Friluftsbad
Saltsjöbaden började som ett ambitiöst bostadsprojekt av K.A. Wallenberg och Ernst Thiel, inspirerat av franska förebilder. På bara 25 minuters avstånd med tåg från Stockholm skulle en ståtlig badort med vackra villor locka besökare till bad och backer natur.
Badhuset uppfördes därför som en naturlig del tillsammans med Grand Hotel Saltsjöbaden och Grand Restaurant på 1890-talet. På 1900-talet flyttades badet till sin nuvarande palatset och herrbadet byggdes om i klassicistisk stil av Torben Grut (Stockholms Stadion) – vilket förklarar att herr- och dambadhusen ser olika ut och är placerade på skilda platser.
De separata badhusen är utrustade med bastu och har också hopptorn. För vinterbad krävs förbokning.
Kallbadhuset Båstad
https://hotelskansen.se/spa/kallbadhuset/
Kallbadhuset i Båstad ligger bara ett stenkast (backhand?) från den berömda tennisarenan. Som badort har Båstad länge erbjudit havsbad, ursprungligen med häst och vagn (!), men ortens ursprungliga badhus gick förlorat i stormar.
2009 invigdes det nya kallbadhuset på samma plats, den här gången i en modernare förpackning med 60 meter lång brygga, bastu, jacuzzi och relaxavdelning med stora panoramafönster ut mot havet.
Kallbadhuset är en del av Hotell Skansen, som kompletterar med övernattning, restaurang, spa och inomhuspool. Bor du på hotellet är det fritt att utnyttja kallbadhuset, men det är tillgängligt även för externa gäster.
Ulricehamns Kallbadhus
https://www.ulricehamnskallbad.se/
Ulricehamn, mitt mellan Göteborg och Jönköping, är ett kallbadhus vid sjön Åsunden. Här har funnits ett kallbadhus redan 1871, men dagens badhus öppnades 2008.
Här kan du njuta av både bastu, massage och mat. Badhusets egen restaurang Lago drivs av Christopher Lai som tävlat flera gånger i Årets Kock.
Karlshamns Kallbadhus
Karlshamns Kallbadhus är nybyggt kallbadhus, uppfört 2015, och det enda mellan Skåne och Öland. Orten är kanske mest känd för Carlshamns Flaggpunsch, som tyvärr inte tillverkas i Karlshamn längre.
Badhuset är något helt annat än sekelskiftets kallbadhus – det här är ritat i en stram, modern nordisk arkitektur från White Arkitektbyrå. Med sina tunna pålar ovanpå vattnet ser kallbadhuset nästan ut att sväva ovanför vattnet.
Själva faciliteterna är enkla. Här finns bastu i skilda avdelningar för damer och herrar, men tyvärr ingen restaurang.
Bjerreds Saltsjöbad
https://www.bjerredssaltsjobad.se/sv
Bjärred började sina dagar som “Lunds riviera”, drivet av järnvägen från Lund 1901. På en fin dag kunde upp mot 5000 människor besöka Bjerred Saltsjöbad från Lund och Malmö. Idag är orten en av Skånes mest välbärgade villaförorter, men badhuset, stationen (numera restaurang) och de vackra villorna påminner om sekelskiftet.
Dagens badhus är dock relativt nytt, byggt 2004 genom privat initiativ, i en elegant, modern nordisk stil. På grund av den långgrunda stranden krävs en lång brygga – över 500 meter – ut i Öresund, lämpligt nog kallad Långa Bryggan.
Bjerreds Saltsjöbad har separata avdelningar med bastu och en utmärkt restaurang i badhuset – allt med fantastisk utsikt över Öresund.
Arctic Bath
För den som är jakt efter riktigt kalla bad och en helt annorlunda upplevelse finns Arctic Bath i Harads, 5 mil utanför Boden. Här badar du i Luleälven i ett helt unikt flytande badhus designat av Bertil Harström och Johan Kauppi. Idén ska ha uppstått vid öppningen av Treehotel, är ett annat mycket uppmärksammat projekt i Harads och arkitekturen är helt olik något annat vi sett.
Arctic Bath är en komplett hotellanläggning i lyxklass med ett litet antal privata hus, placerade på pålar i Luleälven, samt ett spa med flera bastu, utomusjacuzzis och kallbadet i älven. Dessutom finns en White Guide-listad restaurang som serverar gourmet-mat och drycker med anknytning till Norrbotten.