Succé för svensk design och konst

Under förra veckans auktion Modern Art + Design i Bukowskis klassiska lokaler vid Berzelii Park i Stockholm gick verk från flera internationella mästare under klubban och en omtalad skulptur av den katalanska skulptören Julio González blev en av auktionens miljonnoteringar. Matisse-eleverna Leander Engström och Einar Jolin fanns representerade med expressiva mästerverk som hörde till auktionens mest uppmärksammade nummer.

Två starka verk av Alexander Calder, vilka utmärktes av fokus på konturer, stadiga geometriska former och avgränsade ytor erhöll en intensiv budgivning. Lynn Chadwicks karaktäristiska skulpturer var starkt efterfrågade även internationellt och såldes för 492 000 SEK.

Lynn Chadwicks ”Pair of Cloaked Figures” såldes för 492 000 SEK.

– Det känns otroligt roligt att öppna vårens auktionssäsong med en av Bukowskis mest dynamiska auktioner någonsin, där det bästa inom modern konst, konsthantverk och design samlats under ett och samma tak. Genom vår internationella tillgänglighet lyckas vi sälja skandinavisk design till höga priser över hela världen. En auktion som med sitt noga kurerade innehåll levandegör Bukowskis som marknadsplats för konst och design av kvalitet, säger Louise Arén VD Bukowskis

Vi ser en stark trend, där köparna söker det allra bästa och de mest betydande verken både här i Sverige och internationellt. Marknaden för modern konst är kräsen och historiken samt proveniens har en avgörande betydelse för priset, säger Andreas Rydén, vice VD och chefsspecialist konst.

Bukowskis kunde presentera ett fantastiskt resultat för design- och konsthantverk. Skandinavisk design och konsthantverk slutade på sensationella priser som visar på en större efterfrågan än någonsin. Det internationella intresset för svenska mattor är fortsatt stort och mästerlig glaskonst bjöd på mycket höga priser.

– Ett magnifikt skrivbord i ebenholts utfört av Hjalmar Jackson skapade sus i auktionssalen med ett slutpris på 857 500 kr, ett nytt svenskt rekord för honom. Ett unikt skåp av Josef Frank tapetserat med botaniska gravyrer för firma Svenskt Tenn såldes för 490 000 kr och Barbro Nilssons gulrutiga matta ”Guldklimp” gav skäl för sitt namn med ett slutpris på 255 000 kr.

Ett skrivbord med skiva i ebenholts av Hjalmar Jackson från 1934 såldes för 857 500 SEK.
Ett skåp tapetserat med botaniska gravyrer av Josef Frank för firma Svenskt Tenn såldes för 490 000 SEK.

Jag är personligen svag för de stora danskarna Hans J. Wegner och Finn Juhl och denna auktion bjöd på det bästa av det bästa från deras verksamma period, med en intensiv budgivning från hela världen. Det finns en stor efterfrågan på svenskt konsthantverk just nu, Axel Einar Hjorths bord ”Mora” för Stockholmsutställningen 1930, klubbat för 320 000 kr och ett snidat och skulpterat bord av Knut Fjaestad är båda fenomenala exempel, det senare sålt för 306 250 kr, säger Eva Seeman, specialist design och konsthantverk.

Axel Einar Hjorts bord ”Mora”.
Snidat och skulpterat bord av Knut Fjaestad.

– Keramik och glas fick mycket uppmärksamhet och en makalöst vacker Arielvas av Edvin Öhrström från premiäråret 1937 var en av avdelningens höjdpunkter. Den såldes för 395 250 kr bland många andra fina exemplar av samma formgivare, säger Camilla Behrer, specialist design och modernt konsthantverk.

Arielvas av Edvin Öhrström.

– Det är glädjande att Märta-Måås Fjetterström och Barbro Nilsson, två av våra främsta textilkonstnärer, är så stora internationellt. Det öppnar dörrar för efterkommande generationer inom textilkonst. Auktionens rika utbud och fina resultat visar på ett fortsatt starkt internationellt intresse för mattor, säger Anette Granlund, specialist mattor, textilier och islamiskt konsthantverk.

Barbro Nilssons matta ”Guldklimp” gav ett slutpris på 255 000 SEK.

Miljonnoteringar Modern Art + Design:

Julio González, ”Tête aiguë (Masque aigu)”. Slutpris: 1 347 500 SEK

Gösta Adrian-Nilsson, ”Matroser i Gröna Lund (I)”. Slutpris: 2 888 563 SEK

Leander Engström, ”Varitédansöser”. Slutpris: 2 205 000 SEK

Olle Baertling, ”Oradalki”. Slutpris: 1 139 110 SEK

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *