Svensk lyx till Förenade Arabemiraten

lyxparfymen glasskulpturen Liquid Crystal

Agonist är ett svenskt nischparfymmärke som i år firar 10 framgångsrika år på marknaden. Agonist är ett märke som tidigt profilerade sig som ett lyxmärke och ett av de mest eftertraktade i branschen. Agonist finns tillgängligt bland annat hos framstående lyxvaruhusen Printemps Paris Haussmann, amerikanska Neiman Marcus och Selfridges i London. Nu finns märket tillgängligt även hos svenska Gents.se.

Det är Christine och Niclas Lydeen som står bakom det unika varumärket. Niclas har en bakgrund som art director och bildkonstnär. Christine har läst mode på Studio Bercot i Paris och arbetade även i Frankrike, innan hon bestämde sig för att flytta tillbaka till Sverige. Där träffade hon Niclas och senare lyckades de förverkliga sina drömmar tillsammans, att arbeta kreativt med dofter.

Parfymerna inspireras av skönheten i den skandinaviska naturen och kulturen, vilket syns i det konstnärliga och dramatiska uttrycket som återspeglas i varumärket.

Grundarna av Agonist Christine och Niclas Lydeen.

I Sverige är det även Gents.se som är exklusiv återförsäljare online till de glasskulpturer som skapats genom samarbetet mellan det svenska nischparfymhuset Agonist och anrika Kosta Boda. Glasskulpturerna blir till personliga och unika parfymflaskor då den medföljande parfymen hälls i.

Trots att både parfymhuset Agonist och glastillverkaren Kosta Boda har svenskt ursprung, är det inte svenskarna som står i främsta ledet för att köpa dessa fantastiska konstverk. Gents kunde tidigare i veckan avslöja att den första köparen istället blev en kund från Förenade Arabemiraten som köpte glasskulpturen Liquid Crystal (på bilden överst) med tillhörande parfym för 12 295 kronor. Extra roligt är att kunden är en kvinna, uppenbarligen intresserad av nischparfymer och svensk glaskonst.

Sedan landet skapades 1971 har Förenade Arabemiraten tagit sig ett stort kliv uppåt. De fattiga ökenstaterna är ett minne blott, väl dolt bakom de blanka och höga fasaderna som numera pryder ökenbädden. Vad som mer är dolt i detta exotiska land är diskrimineringen genom familjelagstiftningen som för många kvinnor tillhör vardagen, vilket exemplifieras genom arvslotten där en son ges dubbelt så stort arv mot en dotter vid föräldrarnas bortgång.

I Förenade Arabemiraten står dock kvinnliga och manliga emirater (inhemska invånare) lika inför lagen när det gäller utbildning och arbete. Cirka 70 procent av universitetsstuderande är kvinnor, vilka i allt större utsträckning dessutom deltar i arbetslivet, även inom militär och polis. Trots att de traditionella familjerollerna i många fall fortfarande står högt värderade påvisas en vilja till förändring mot en mer jämställd tillvaro.

lyxparfymer

Storsäljaren från Agonist heter Onyx Pearl EdP, en unisexdoft som förenar orientalisk oud med tunga noter av blommor, mysk, läder och trä. Här i en glasskulptur från Kosta Boda, som är handgjord och munblåst och är signerad av skulptören Åsa Jungnelius.

För den som endast är ute efter det eftertraktade innehållet finns Onyx Pearl EdP också i en 50 ml. flaska.

lyxigaste parfymerna i världen

Den högst rankade doften från doftbibeln Fragrantica är dock Dark Saphir EdP, en doft som lanserades år 2013 och som har inspirerats av saffiren och där gröna, friska och peppriga topnoter blandas med söta blommiga noter och får avslutas i en bas av oud, trä och vanilj. På bilden syns Kosta Bodas tolkning av doften i form av en glasskulptur.

lyxiga parfymer lyxigaste parfymerna

En annan högt rankad doft från Agonist är sommardoften Isis EdP, som även den lanserades år 2013. Denna doft skall avspegla nytt liv som uppstår och blommor som väcks till liv. Isis är en doft där friska, kryddiga noter möter söta blommor och vanilj, alltså perfekt som sommardoft. Glasskulpturen ovan är en ytterst vacker tolkning av doften.

parfymkonst

Sist men inte minst har vi kommer fram till glasskulpturen innehållande doften Black Amber EdP. Black Amber beskrivs som en mörk och varm doft med sina noter av bärnsten, rökels och vanilj.

lyxparfymer samples testers

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *