Nu finns svensk premiumsnaps skapad av Spritakademien på Systembolaget

guldnubben spritakademin

En limiterad och modern svensk premiumsnaps skapad av Spritakademien släpps på Systembolaget inom de närmaste dagarna.

Guldnubben är Spritakademiens hyllning till svensk mat- och dryckeskultur. Snapsen är en premiumakvavit och släpps i 300 halvlitersflaskor, i exklusiv box, med etikett designad av Ernst Billgren, och med en 32-sidig informativ folder, som bland annat innehåller nyskriven snapsvisa av Spritakademiens ledamot Wille Craaford.

Jag är visserligen jävig, men det här kan vara den godaste snapsen som någonsin blandats! Det är dessutom en helt unik snaps som aldrig kommer att blandas igen och kommer därför säkert att locka både samlare och snapsnjutare, säger Spritakademiens preses Steffo Törnquist.

Smaknoterna hos Guldnubben

Snapsen är smaksatt med kummin, dill och fänkål, citronzest, saffran och några skvättar svensk whisky. Resultatet är en balanserad och aromatisk akvavit med rund och fyllig smak där frukt och kryddor tonar ut i en lång, varm och angenäm eftersmak.

Guldnubben är en modern akvavit som är fantastisk till det klassiska smörgåsbordet, men som också är urgod till många av de nya smakerna vi lärt oss att uppskatta. Prova den exempelvis till sushi eller en kryddig ceviche, säger den prisbelönta krögaren Fredrik Eriksson, som också är ledamot av Spritakademien.

Eller testa den till en cigarr efter maten, magiskt gott, säger Steffo Törnquist

Mycket kompetens bakom drycken

Guldnubben är resultatet av ett kollektivt blandande, smakande och korrigerande lett av ledamoten Per Hermansson, spritsensoriker i över tre decennier och tidigare ansvarig för smakdesign och sensorisk strategi på The Absolut Company (vars lab Spritakademien tacksamt lånat).

Och med stöd av bland andra ledamoten Jonas Odland, kryddmästare och ”Aquavit Master Blender på Altia Sweden”, ledamoten Solveig Sommarström, spritkemist och lärare på Restaurangakademien, ledamoten Angela D’Orazio, Masterblender på Mackmyra, ledamoten Eric Berntson, spritföretagare och Innehavare av ”Keeper of the Quaich”, skotsk whiskyindustris förnämsta utmärkelse.

Basspriten är ett unikt potatisbrännvin från Kyrkeby i Småland – Sveriges enda kvarvarande potatisbränneri, som drivs musealt av den lokala hembygdsföreningen. Ingen utrustning är yngre än 100 år, det mesta i destilleriet är från mitten av 1800-talet, somligt från 1700-talet.

Den kommer att kosta 1 195 kr och från 3 augusti finnas i Systembolagets beställningssortiment (nr 81651). Den kommer också bl a att serveras på restaurangerna Frantzén, Nationalmuseum och Långbro Värdshus.

Vad är Guldnubben?

Namnet Guldnubben är också namnet på Spritakademiens förnämsta utmärkelse som årligen tilldelas personer eller företag som gjort betydande insatser för den svenska spritkulturen.

Förutom att dela ut priser agerar Spritakademien remissinstans, den är opinionsbildare, smakpanel, bollplank, kunskapsivrare, rådgivare, kulturvärnare, föredragsarrangör, utställningsinspiratör etc.

Spritkademien har 14 ledamöter, varje stol kring akademiens bord representerar en för spritkulturen relevant kompetens.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *