Svenska klockmakare-Sjöö Sandström

Vi är inte direkt bortskämda med svenska tillverkare av kvalitetsklockor. En av de mest kända är Sjöö Sandström som grundades i Stockholm 1986 av Christer Sjöö and Mikael Sandström. Sjöö Sandström erbjuder något så unikt som handgjorda kvalitetsklockor tillverkade i Gamla Stan i Stockholm.

Det stora genombrottet för Sjöö Sandström kom 1997 då de introducerade Chronolink Worldtimer UTC, en klocka som förutom att den både var analog och digital, visade lokal tid i 25 städer runt om i världen. Sjöö Sandströms klockor är funktionella och tydliga och präglas av den stilrena design som symboliserar Sverige och Skandinavien. Klockornas mekaniska verk är märkta med det världskända Côtes de Genève-emblemet och alla Sjöö Sandströms klockor är dessutom märkta med ett individuellt nummer vilket ger varje klocka en unik identifikation.

Den 5 september i år lanserade Sjöö Sandström sin nya klockmodell Royal Capital, med urverk från schweiziska Vaucher Manufacture Fleurier. Detta samarbete innebar samtidigt en milstolpe i den svenska klocktraditionen.

Urverket från Vaucher Manufacture Fleurier har en mikrorotor och en liten sekund vilket gör att tjockleken på klockan endast är 7,8mm. Sjöö Sandström Royal Capital finns två olika utförande; guld och stål. Klockan är vattenskyddad till 100 meter. Urverket från Vaucher, Cal. 5401, är endast 2,6 mm tunt.

klocka royal capital 5

Den nya klockmodellen kombinerar det skandinaviska designarvet, med en utpräglad minimalism, enkelhet och fokus på funktionalitet med den schweiziska perfektionen inom urmakarkonsten. Felix Formark, vd för Sjöö Sandström, hade följande att säga om samarbetet i samband med lanseringen:

– Det senaste året har det funnits en beslutsamhet att utmana de schweiziska klockhusen och den nya modellen Royal Capital är ett led i denna nysatsning. Sjöö Sandström har satt Sverige på klockkartan genom innovativ design och ett unikt hantverk.

Vaucher Manufacture Fleurier anses vara det första småskaliga urmakeriet i byn Fleurier i Schweiz och har sitt ursprung redan 1730. Företaget är känt för att utbilda i klockmakarkonsten och dela med sig av sin expertkunskap som urverkstillverkare med andra exklusiva tillverkare i samma bransch.

Nedan lite bilder samt en video från Royal Capitals reklamkampanj.

klocka royal capital 6

klocka royal capital 2

klocka royal capital 4

klocka royal capital 7

Sjöö Sandström Royal Capital finns två olika utföranden; guld och stål.

klocka landsort

Sjöö Sandströms dykarur Landsort D1 blev tidigare i höst nominerad i European watch of the year, i prisklassen upp till 10 000 GBP. Landsort lanserades 2011 och har fått sitt namn från Östersjöns djupaste punkt på 459 meter.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *