Svenska Kocklandslaget skapar eget öl till OS-meny

Sverige är genom Svenska Kocklandslaget ett av världens mest framgångsrika länder vid internationella matlagningstävlingar. Laget laddar nu för fullt inför årets Olympiad i tyska Erfurt. Tävlingsmenyn har utarbetats under ett och ett halvt år och går under namnet Respect for the Recources. Det hållbarhetsinriktade tänket löper som en röd tråd genom alla kreationer och hela tävlingsprojektet.

Så även när det gäller den nya S:t Eriks Kocklandslager, som bryggs på ekologisk pilsnermalt. Tillsammans med Jessica Heidrich och S:t Eriks Bryggeri har man arbetat fram en lager humlad med sorten citra. Allt för att matcha smakerna av gös, kungskrabba och pumpa. Ölet används även för att få fram en mustig och frisk smak i tävlingsrätten Brässerat lammlägg i Kocklandslager.

– Det är ett öl som vi är mycket stolta över eftersom det passar bra till vår härliga, smakrika, svenska husmanskost, likväl som till en grillad köttbit eller skaldjur. Eller också som ett gott öl att njuta av i gott sällskap, säger Jonas Franzen, lagledare för Svenska Kocklandslaget.

Efter ett antal testbryggningar, som flera i laget entusiastiskt smakade sig igenom, så röstades denna eleganta ljusa lager med tropiskt aromatiska frukttoner enhälligt fram. S:t Eriks Kocklandslager är bryggt i modern craft beer-stil med en tropisk fruktighet och mycket citrustoner i både doft och smak. Det är medelfyllig maltighet med mycket krispigt citrusaktig beska med inslag av mango, röda äpplen och passionsfrukt.

– Svenska Kocklandslaget jobbar med att driva svensk gastronomi framåt genom att fokusera på råvaran. Det är samma inställning som S:t Eriks har till öl och därför har det varit så roligt att jobba tillsammans, säger Jessica Heidrich.

kocklandslager_liten

S:t Eriks Kocklandslager, med alkoholhalt 5,2 %, lanseras i Systembolagets tillfälliga sortiment imorgon den 16 september. Flaskan är 33 cl stor och har artikelnummer 11708. Priset är 21:90 kr

Om Svenska Kocklandslaget:

Svenska Kocklandslaget består av 8 kockar och 4 konditorer. I oktober åker laget ner för att försvara guldet från OS 2012. Sverige har placerat sig på pallplats i alla tävlingar senaste 20 åren. Svenska Kocklandslaget har sin bas på Electrolux huvudkontor i Stockholm och träffas en vecka i månaden.

Om S:t Eriks Bryggeri:

S:t Eriks är en serie moderna svenska mikrobryggda öl som öppet visar sin kärlek till humle. Historien om S:t Eriks Bryggeri börjar i Stockholm 1859 och lever vidare genom Head Brewer Jessica Heidrichs innovativa ölsorter med en tydlig inspiration från USA:s västkust. S:t Eriks Bryggeri ligger i Arlandastad utanför Stockholm och har utsetts till bästa bryggeri vid Stockholm Beer & Whisky Festival 2011 och Top New Brewer 2013 av Ratebeer©.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *