Svenska Skaga firar 70 år i glasögonbranschen

Svenska Scandinavian Eyewear och dess glasögonmärke Skaga har utvecklat glasögonbågar sedan 1948. I och med lanseringen av SS18-kollektionen firar man alltså 70 år inom branschen.

Scandinavian Eyewear har ett kulturarv och en designtradition som få varumärken kan jämföra sig med. Företaget kan även stoltsera med att vara det enda svenska glasögonföretag som beviljats titeln kungliga hovleverantör, en titel man erhåll år 1983. Företaget är idag ledande i Skandinavien inom tillverkning av glasögonbågar.

I en gammal fabrikslokal i Jönköping grundade den ungerska köpmannen Lajoz Lazar år 1948 Skandinaviska Glasögonfabriken, det som sedan kom att förkortas Skaga. Skagas historia började när Lajoz Lazar var på affärsresa i Sverige. Han fick plötsligt besked om att hans glasögonfabrik i Ungern hade beslagtagits och det var omöjligt för honom att återvända hem. Ensam i ett främmande land, utan pengar eller kunskap i språket, insåg han att hans framtid vilade i hans egna händer. Han hade bara sitt driv och sin inne styrka att förlita sig på. Den entreprenörsandan lever kvar än idag och ger Skaga ständigt nya mål att sträva efter.

I och med Skagas 70-årsjubileum blickar ss18 kollektionen tillbaka på de sju sekel som varit, och lett fram till det Skaga vi ser idag. Tillgången till ett 70 år gammalt arkiv har gjort det möjligt att hämta inspiration från gamla skisser, prototyper och historiska modeller.

Modellen 2765 Rebell från SS18-kollektionen.
Modellen 2769 Revolt.

Designtemat för Skagas nya kollektion ”The Saga of Skaga” lyfter fram färger och former från det förflutna. Alla bågar med en tydlig koppling till deras historia och varje milsten som varit en del av Skagas framgångssaga. Kollektionen utforskar hur vintage möter framtid. Bågar med äkta guld och skimrande pärlor har nytolkats. Ikoniska detaljer har blivit omtolkade in i en ny skepnad. I en gammal pärm hittade man ofärdigställda skisser bland annat från den tid då Sigvard Bernadotte arbetade för Skaga.

Bland övriga legendariska formgivare som skapat bågar för Skaga finns Carl-Arne Breger och Sighsten Herrgård. Resultatet av nytolkningen av de skissade bågarna i våren 2018 års trender hittar man i Skagas Limited edition kollektion där man får följa med på en nostalgisk resa genom svensk glasögonhistoria.

Bland de kollektioner som Skaga lanserat under senare år är deras vårkollektion för år 2016 en av mina favoriter. Här företräds kollektionen av modellen 2640 Rosendal där man kombinerat marmorerad acetat och guldfärgad metall. Kollektionen utgick från temat The Castle och designen inspirerades av de vackra miljöer och färger som finns i och kring våra svenska slott. Ett av dessa var 1700-talsslottet Gunnebo, vackert beläget mellan Stensjön och Rådasjön i Mölndal.

Gunnebo Slott.

Vacker dörrknopp som även återfinns i ovan nämnda Rosendalbåge.

Inne från vackra Gunnebo Slott.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *