Svenskt Tenn inleder exklusivt samarbete med formgivaren Michael Anastassiades och FLOS

Idag invigs utställningen Historisk och Samtida Design där både nylanseringar och nya produkter visas för första gången. Bland annat har Michael Anastassiades formgivit tre nya lampor för Svenskt Tenn, producerade av FLOS.

Det här är verkligen ett spännande samarbete där Anastassiades ritat lampor exklusivt för Svenskt Tenn, producerade av FLOS. Dialogen och tankarna kring samarbetet har pågått en längre tid och en nyckelfaktor som bidrog till att Mr Gandini, vd på FLOS, ville göra detta upplägg är att Svenskt Tenn ägs av en stiftelse och att allt det överskott som företaget genererar går till forskning, säger Thommy Bindefeld, marknadschef och kreativt ansvarig.

Lampan Flight av Michael Anastassiades.

Redan 2013 gjorde Svenskt Tenn ett samarbete med Michael Anastassiades genom utställningen To Be Perfectly Frank där bland annat Anastassiades lampa Flight, tillverkad med handsydd sidenskärm, presenterades i limiterad upplaga. Tack vare mindre produktjusteringar och framförallt genom FLOS unika produktionsteknik, som kan liknas vid att spinna socker, kommer nu Flight tillbaka. Samtidigt har bordslampan vidareutvecklats till en familj bestående av hängande taklampa och en fast takarmatur.

Soffbordet Nizza av Per Öberg.

Till utställningen Historisk och Samtida design lanseras även ett nytt soffbord ritat av arkitekten Per Öberg och som är hantverksmässigt tillverkat i en metallverkstad i Skellefteå. Av den unga norska formgivaren Marianne Andersen, som tidigare ritat serien Gömma i tenn för Svenskt Tenn, lanseras nu två mindre runda sideboard i metall, laserskurna och hantverksmässigt tillverkade i en smedja i Sörmland.

Nizza kan utformas med olika färg på lädret.
Bordet Svai finns i två olika färgsättningar och storlekar.

Svenskt Tenns arkiv innehåller tusentals ritningar, fotografier, skisser och protototyper av produkter som både varit och är i produktion, medan andra ännu inte sett dagens ljus. Till utställningen Historisk och Samtida Design har Svenskt Tenns kreativa team letat igenom arkivet för att hitta klassiker som håller än idag. I slutet av 1920-talet och i början av 1930 var arkitekten och formgivaren Björn Trägårdh en viktig samarbetspartner för Estrid Ericson och Svenskt Tenn. Nu nylanseras en stoppad soffa, framtagen enligt Trägårdhs instruktioner från 1930-talet, med hjälp av en ritning och den förlaga som Svenskt Tenn har i sitt arkiv.

Det är fint att se hur nya och gamla produkter tillsammans bildar en vacker helhet. Det är så här vi fortsätter att utveckla Svenskt Tenn, genom att blanda historia och samtid. Det är en viktig del av det arv vi förvaltar från grundaren Estrid Ericson, säger Thommy Bindefeld.

Förutom Flight-kollektion så nylanseras även soffbordet Lidingö av Anastassiades som ursprungligen ritades till utställningen 2013.

Utställningen Historisk och Samtida design står mellan den 14 augusti och den 16 september i Strandvägsgalleriet på Svenskt Tenn. Flight kommer även att finnas till försäljning internationellt via FLOS och deras egna kanaler.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *