Svenskt Tenn presenterar mönster från år 1917 ur GP & J Bakers arkiv

svenskt tenn GP & J Baker

Nu har Svenskt Tenn fått möjlighet att med ensamrätt återuppväcka William Turners mönster ”Japanese Magnolia” ur GP & J Bakers arkiv. Mönstret är formgivet 1917 och har med största sannolikhet inte varit i produktion sedan dess. 

Bröderna George Percival och James Baker var pionjärer inom textildesign. Deras företags historia sträcker sig ända tillbaka till 1884. 40 år senare grundade teckningsläraren Estrid Ericson Svenskt Tenn i Stockholm. År 1934 inledde hon sitt livslånga samarbete med arkitekten och formgivaren Josef Frank och genom honom fick hon upp ögonen för GP & J Bakers klassiska mönster på tyger och tapeter.

svenskt tenn Japanese magnolia GP & J Baker

Det var också på 1930-talet som Svenskt Tenns grundare, Estrid Ericson började att samarbeta med det brittiska textilföretaget GP & J Baker. Redan i slutet på samma årtionde fick Estrid Ericson ensamrätt till fyra mönster som finns kvar i Svenskt Tenns sortiment än i dag. Inget avtal skrevs, men överenskommelsen har överlevt.

Sedan dess har Svenskt Tenn haft ensamrätt på att sälja utvalda historiska GP & J Baker-mönster. Efter en genomgång i GP & J Bakers historiska arkiv har Svenskt Tenn nu fått ensamrätt att lansera mönstret från 1917. 

svenskt tenn ny kollektion våren 2020


Det var Josef Frank som först introducerade GP & J Bakers magiska mönstervärld för Estrid Ericson. Precis som med Fornasetti har Svenskt Tenn därför sedan 30-talet ett unikt samarbete med GP & J Baker där vi har ensamrätt på vissa färgställningar och mönster – än i dag. När vi nu fick möjlighet att utforska deras arkiv fann vi en otroligt vacker tygbit med William Turners mönster Japanese Magnolia, som vi nu lanserar i samband med utställningen, säger Thommy Bindefeld, marknadschef och kreativt ansvarig på Svenskt Tenn.

Traditionsenligt brukar Svenskt Tenn så här års öppna en vårutställning men på grund av rådande situation kommer utställningen Japanese Magnolia att förlängas fram till den 12 augusti för att ge fler möjlighet att besöka utställningen. På svenskttenn.se kommer alla produkter och bilder från utställningen vara tillgängliga för hemleverans och för inspiration. 

ny kollektion svenskt tenn våren 2020


I utställningen, som präglas av de två färgställningarna av William Turners mönster Japanese Magnolia, visas produkter i mönstret i en miljö som är inspirerad av en uteplats. I samband med utställningen lanseras även en helt ny glaskruka formgiven av multikonstnären Eric Ericson. Krukan är tillverkad på Skrufs glasbruk i Småland av återanvänt glas. Den nya krukan heter Fucus, blåstång på Latin.  

svenskt tenn ny kruka våren 2020

Utställningen Japanese Magnolia öppnar den 27 mars och kommer pågå fram till den 12 augusti, 2020.

Historien om GP & J Baker och Svenskt Tenn

Det brittiska textilföretaget GP & J Baker grundades 1884 av bröderna George Percival och James Baker. Tillsammans med sin pappa reste de runt i Orienten och Asien och köpte upp mönster, textilier, skisser och tusentals mönsterböcker. Över ett sekel av samlande resulterade i ett av de största privatägda textilarkiven i världen, där många motiv baseras på engelska chintzer och blocktryck från artonhundratalet.

År 1982 utsågs GP & J Baker till hovleverantör i Storbritannien av Drottning Elizabeth II, och än idag uppfattas företaget som en av världens främsta innovatörer inom textildesign. Svenskt Tenn blev en av GP & J Bakers första kunder i Sverige då Josef Frank, som inspirerades av deras mönster, introducerade företaget för Estrid Ericson på 1930-talet.

För henne var det viktigt att kunderna fick exklusiv tillgång till de föremål som salufördes, och hon ingick en överenskommelse med GP & J Baker om att få ensamrätt på utvalda mönster. Sedan dess säljs flera av deras textilier och färgställningar exklusivt på Svenskt Tenn.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *