Sverige – ett kaffeälskande land

kaffeälskare sverige

Kaffe! Vad är en morgon utan en härlig kopp varmt kaffe. I Sverige dricker vi i snitt 3,2 koppar kaffe per person om dagen. Vi svenskar ligger tvåa efter Finland, där de dricker mest kaffe i hela världen 3,5 koppar per person och dag. 

Det sägs att det var kung Karl XII tog kaffet till Sverige. Han reste till Turkiet ofta, där det bjöds på mycket kaffe och tog därför med sig en turkisk kaffekokare hem till Sverige. Under slutet av 1900-talet var kaffe den vara som genererade näst mest exportinkomster för utvecklingsländer, efter olja. Så nog gillar vi svenskar vårt kaffe och anpassar det efter behov. På sommaren smakar det extra gott med en iskaffe men när hösten nalkas är det Kaffe Karlsson eller en Irish coffe som gärna tas framåt kvällningen när vinterstormarna viner. 

Legenden om kaffe har färdats i många tider. Kaffet sägs ha upptäckts av Kaldi, en getherde i Etiopiens bergstrakter på 400-talet e.Kr. Hans getter hade börjat bete sig konstigt efter att ha ätit röda bär från en buske. Getterna blev fulla av energi, och plötsligt började de dansa. Av ren nyfikenhet valde Kaldi själv att smaka på bären, och upptäckte till sin lycka att han blev full av energi – Enligt legenden började han sedan, av ren lycka, dansa tillsammans med getterna. 

Även om man kanske inte blir så glad att man börjar dansa av kaffe så skänker det absolut viss njutning när man får en kopp riktigt gott kaffe. Men vad är det som spelar roll för att få till kaffe i sin perfektion? Det är ju ”bara” kaffe och vatten, går det att misslyckas? Allt spelar så klart roll, vilken bryggare du har och vilken sorts kaffe du väljer. Det finns en uppsjö kaffebryggare att välja mellan och du hittar dem såväl i din lokala mataffär som i elektronikbutiker. Lika stort som utbudet är, lika stor är också skillnaden i prisklasser. Den bästa kaffebryggaren är den som används! En kaffebryggare i budgetklass behöver inte vara sämre än en dyr bryggare. Köp därför en kaffebryggare med de viktiga preferenserna inom din budgetram. I genomsnitt dricker svensken över tusen koppar kaffe varje år, så det kan vara väl värt pengarna att investera i en kaffebryggare som du verkligen vill ha. När du köper en kaffebryggare är det bra att välja en som är enkel att använda och som har de funktioner du vill ha. 

Om du vill dricka riktigt gott kvalitetskaffe är det bra att kika efter en kaffebryggare med en ECBC-märkning. ECBC står för ”European Coffee Brewing Centre” och innebär att bryggaren noggrant har testats och är godkänd av Svensk Kaffeinformation. Ett godkännande innebär att bryggaren håller rätt tid och temperatur under hela bryggningen, vilket ger ett gott aromatiskt kaffe. Hos Rostat Kaffe kan du läsa mer om vad som är bra att tänka på när det gäller kaffebryggandets ädla konst.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *