Sveriges äldsta och första konserthus

Konserthuset vid Nybrokajen
Foto: Petter Magnusson

Musikaliska på Nybrokajen 11 är en byggnadsminnesmärkt fastighet och en viktig del av svensk musikhistoria. Det är Sveriges äldsta konserthus från 1878, byggt på uppdrag av Oscar II, där legender inom svensk musikhistoria har utbildats (Birgit Nilsson, Jussi Björling, Sixten Ehrling m.fl.) och här delades de första 26 första Nobelpriserna ut.

Musikaliska är i dag ett högst levande konserthus med konserter för barn, unga och vuxna inom genrerna klassisk musik, nutida konstmusik, folk- och världsmusik, crossover och jazz.

Bilden visar Konsertsalens scen med flygel och belysning. Den magnifika ljuskronan i taket skänktes av Oscar II inför invigningen 1878.

2013 ansåg en utredare i betänkandet Statens Kulturfastigheter – urval och förvaltning för framtiden (SOU2013:55) att fastigheten inte behöver ägas av staten av kulturhistoriska skäl. Ägaren, Statens Fastighetsverk, avser att sälja fastigheten på den öppna marknaden. Regeringen har lagt ett förslag till Riksdagen att godkänna att regeringen genom försäljning överlåter fastigheten.

Musikaliska akademien, Nybrokajen 11 från öster år 1896. Foto: Stockholms digitala stadsmuseum

Föreningen Stockholms Läns Blåsarsymfoniker, som har hyreskontraktet på Nybrokajen 11, bedriver här sin musikaliska verksamhet sedan 2011, vilket innebär konserter med Blåsarsymfonikerna, under ledning av chefsdirigenten Cathrine Winnes, men även kammarkonserter, gästspel och olika samarbeten med frilansande musiker och sångare.

Bilden visar Musikaliskas konsertsal sedd från scenen. Träinredning, stuckaturer och i fonden kungalogen.

Här har man nyligen fått se de värmländska sångerskorna Rigmor Gustafsson och Isabella Lundgren framföra sina tolkningar av Monica Zetterlunds repertoar, tillsammans med Blåsarsymfonikerna och dirigent Mats Hålling.

Den 5 maj bjuds det på storbandsfest, i Echoes of an Era, då Lasse Lindgren och S.O.S Big Band, tillsammans med sångerskan Berit Andersson, ger trumpetstjärnan Maynard Fergusons fantastiska, och tidigare förlorade, musikarrangemang. Maynard Ferguson Orchestra var under 50- och 60-talen en av jazzhistoriens mest framgångsrika amerikanska jazzorkestrar. Här kan man uppleva vackra och mycket energifyllda kompositioner som inte spelats i Sverige på 50 år.

Från Kungliga logen på Musikaliska. Foto: Petter Magnusson

Tillsammans med Länsmusiken i Stockholm och Musikaliskas uthyrning för externa konserter nådde man 2018 en publik på över 92.000 personer.

Kolla in vårens program hos musikaliska här.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *