Sveriges Bästa Gin & Tonic 2018 – Här är recepten!

Förra veckoslutet avgjordes Schweppes prestigefulla tävling Sveriges Bästa Gin & Tonic. I finalen där tre smaksäkra hemmamixare och tre professionella bartenders gjorde upp var det bartendern Mihail Mihaylov från Stockholm och utbildningsledaren Christoffer Ek från Växjö som gjorde landets bästa Gin & Tonics. I år var det de mest originaltrogna bidragen som hade störst framgång hos juryn.

Gin & Tonic är en omåttligt populär drink. Klassikerns klassiker. Men att mixa en innovativ GT med den perfekta smakbalansen, som fortfarande är receptet troget, är inte det enklaste. Schweppes tävling Sveriges Bästa Gin & Tonic, som avgjordes den 1 september, genomförs varje år i syfte att lyfta fram skickliga bartenders och entusiastiska hemmamixare, som genom smaksäkerhet och kreativitet hittar nya sätt att utveckla den älskade klassikern. Och år efter år har deltagarna fortsatt leverera med sin skicklighet och fantasi.

Juryn var mycket imponerade av årets finalister, som alla levererade över förväntan i en stenhård konkurrens. Allra bäst gick det för bartendern Mihail Mihaylov som kammade hem vinsten i bartender-kategorin med sin ”Electric GT” och utbildningsledaren Christo er Ek som vann i kategorin för hemmamixare med sin ”Afternoon GTea”.

Årets jury bestod av den prisbelönte barmästaren Mathin Lundgren, den skickliga bryggmästaren Hedda Spendrup samt Peter Christensen, chefredaktör för Nöjesguidens dryckesmagasin Bästa Drycker.

Så här löd juryns vinnarmotiveringar:

Bartendern Mihail Mihaylov, Stockholm

”Med en väl avvägd GT i glaset och tre olika garnityr upplevde vi något helt unikt. Först doften av rosmarin, sedan citrustonerna i den brända grapefrukten och slutligen det elektriska i sichuanblomman. Mihails drink tog oss i juryn med storm, och bjöd på den bästa GT-upplevelse vi någonsin haft.”

Hemmamixaren Christoffer Ek, Växjö

”Med professionella tekniker tog Christo er sin GT till en ny nivå samtidigt som den var trogen originalet. En tydlig beska från tonicen harmoniserade med både teet och valet av gin. Namnet till trots så tycker vi att den passar perfekt dygnet runt.”

Att blanda den där extra goda GT:n är inte helt enkelt. Bartendern Mihail Mihaylov delar med sig av sina bästa tips för att du ska kunna imponera dina gäster hemma:

1. Håll det enkelt. Allt du behöver är gin, tonic, citrus och kanske någon färsk ört.
2. Nyckeln till allt är ingredienser som håller hög kvalitet – stora isbitar, smakrik gin, kvalitetstonic och så färskt garnityr som möjligt.
3. Inga sugrör, tack!

Mer inspiration och tips hittar du på drinkgeneratorn.se där över 100-tals drinkrecept nns samlade.

De vinnande recepten:

Bartendern Mihail Mihaylovs ”Electric GT”

Ingredienser:

• Apelsinskal
• Isbitar
• 5 cl Stockholms Bränneri dry gin
• 12 cl Schweppes Premium Mixer Pink Pepper • 1 skiva blodgrapefrukt (förgrillad)
• 1 kvist rosmarin
• 1 sichuanblomma

Tillredning:

Skruva apelsinskalet över ett Collinsglas innan du fyller det med is. Häll i gin och toppa med tonic. Garnera med en förgrillad grapefruktskiva, en kvist rosmarin och en sichuanblomma på tandpetare eller bambupinne. Blomman äter du innan du smakar på drinken för bästa upplevelse.

Hemmamixaren Christoffer Eks ”Afternoon GTea”

Ingredienser:

• 5 cl Whitley Neil Gin
• Earl Grey-te
• 20 cl Schweppes Premium Mixer Twist of Lime • Marmelad på ingefära och apelsin
• Torkad apelsin
• Medelstora, klara isbitar

Tillredning:

Infusera ginen med te med hjälp av en gräddsifon. Blanda ihop gin, tonic och marmelad. Häll det över is i en vanlig GT-kupa eller ett stort rödvinsglas och garnera med en skiva torkad apelsin.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *