Sveriges bästa barberare finns i Eksjö

årets barberare 2023

I helgen avgjordes Årets barberare 2023 som en del av Årets Frisör-tävlingen. Sex finalister hade gått vidare i den första omgången med inskickade bilder, och finalen avgjordes på lördagen i ett live barber battle inför publik i Barber Suppliers showroom i Bromma.

Juryn bestod av Kenneth Jonsson samt de tre brittiska domarna Jen Winters (UK), Mahesh Hayward (UK) och Ryan Lewis (UK). Kenneth är en av Sveriges mest namnkunniga barberare, med 36 års erfarenhet och andra generationen i familjen. Kenneth har även varit ansvarig domare för Copenhagen Barber Battle och Head2Head Barber Challenge.

Finalisterna hade 60 minuters klipptid och 15 minuters styling för att antingen återskapa sin tidigare look från en av bilderna, eller att skapa en helt ny look. Efter klipptiden gick domarna igenom hår och skägg innan styling och en sista slutbedömning. Domarteamet med tre internationella domare leddes av Kenneth Johnsson, som varit ansvarig domare i 19 barber battles hittills.

Vinnare av titeln Årets barberare 2023 gick till Elias Habibson från Oak Lake Barbershop i småländska Eksjö.

– Grundkonceptet var att skapa något kommersiellt , där man bevarar det klassiska och mixar med modern barbering samt att jobba med färg för att kicka in det lilla kreativa i det också! Jag gillar att spana hela barberbranschen i olika kontinenter i världen, att få en bredare bild hela väcker inspiration. Jag satte upp ett träningsschema där jag tydligt planerade in detaljerna, strategin på utförande av klippning och en massa träning av precision och styling, berättar Elias.

Om några tycker det är för långt att resa till Eksjö för en kvalitetsklippning så var övriga finalister Alan Mannerstål (Mannerstål Herrfrisering i Stockholm), Ali Alahmad (Troy Salon, Kalmar), Christoffer Zetterlund (Grå Hår & Skägg, Göteborg), Homan Taghizadeh (Sharper of Sweden, Göteborg) och Kochi Fara (Élan by Kochi, Stockholm).

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *