Sveriges första modetidning kom ut i början av 1800-talet

1800-tal mode

Vi har tidigare kollat in en Stockholms Mode-journal som gavs ut av Albert Bonniers förlag mellan åren 1843-1856. Detta var dock inte den allra första modetidningen på den svenska marknaden. Sveriges allra första modetidning var Magasin för konst, nyheter och moder som kom ut mellan åren 1823 och 1844.

Detta var en uppföljare till Konst- och Nyhets Magasin för medborgare af alla klasser som hade givits ut mellan åren 1818–1822 och här hade man nu alltså lagt till mode till tidningen.

Magasin för konst, nyheter och moder kom ut en gång i månaden och var alltså unik i sitt slag, som den första och enda svenska modetidning vid denna tid. Här fick man både ta del av nyheter från Sverige och utlandet, samt litterära och kulturella inslag med utdrag ur noveller och dikter.

modet på 1800-talet
Parismode i form av klänning, hatt, frack, väst och pantalonger från en av upplagorna 1823.

Liksom de flesta andra utländska modejournal vid denna tidsera var fokuset främst på kvinnligt mode. ”Modenyheter från Paris” var en återkommande rubrik där man fick ta del av det allra senaste inom kvinnligt mode. I slutdelen av varje tidning fanns det fyra illustrationer till artiklarna som i bild beskrev det senaste inom modet. En illustration i form av en modeplansch och sedan var de tre övriga konstnärliga avbildningar av t.ex. nya maskiner, målningar och porträtt.

Men även det senaste inom herrmodet rymdes med i tidningen. De flesta av illustrationerna hade dock mer detaljerad beskrivning av den kvinnliga klädseln.

Det var konstnären och författaren Fredrik Boije af Gennäs som graverade och etsade största delen av de planscher som fanns med i upplagorna. Flera av den tidens mest berömda konstnärer bidrog även med sina originalarbeten till tidningen, Hit hörde bland annat Carl Fredrik Akrell och Johan Gustaf Ruckman.

På denna länk hittar ni flera av upplagorna av Magasin för konst, nyheter och moder digitaliserade.

herr- och dammode 1800-tal
Aftonklädsel med mode från Wien 1829.
1800-talets mode
Parismode från 1833 med bland annat hatt, bonjour, rock och pantalonger.
rökrock 1800-tal
Här förevisas bland annat rökrock för herrar i en av upplagorna från 1834.
herrmodet 1800-tal
Dam- och herrmode 1938. Fokuset i detaljerna låg alltså rätt mycket på kvinnans klädsel.
dam mode 1800-tal
Mode från en av upplagorna år 1841, med bland annat päls och muff.
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *