Sveriges snyggaste skägg utses nästa helg

Stefan Jadefjord, huvuddomare. Svenska Mustaschklubben Foto: Carl Marshall

Om ni är intresserade av skägg och söker inspiration till den egna stylingen, då skall ni definitivt bege er till Stockholm nästa helg.

Nästa lördag, den 2:a september är det nämligen dags för höstens stora skäggevent, då World Beard Day firas i Stockholm för tredje året i rad. Skägg från hela Sverige finputsar just nu skäggen hos sina lokala barberare för att ställa upp i årets tävling där Sveriges snyggaste skägg ska utses.

World Beard Day arrangeras i år tillsammans med Swedish Barber Expo, en inspirationsdag för barberare. Därför blir det den ”stylade” ansiktsfrisyren som står i centrum för årets tävling. Årets skäggtävling blir med en kategori: ”Styled Beard”. Det är dock inte så snävt som det låter. Det juryn kommer att bedöma är personlig stil och hur väl skägget eller mustaschen passar ihop med bäraren tillsammans med längd, textur, färg, fyllighet och styling.

Det är alltså tillåtet att använda hur mycket stylingprodukter man vill för att få till önskad look (lösskägg är inte tillåtet). Helskägg eller solomustasch spelar ingen roll, huvudsaken är att det harmoniserar med personen.

Den snygga pokalen till vinnaren i World Beard Day Best Styled Beard 2017.

– Det är helt klart en bedömningssport. Internationellt finns det många olika skäggklasser. I ”Full Natural Beard” t ex så bedömer man fyllighet, färg och längd. Där är det viktigt att den tävlande använt vax eller andra stylingprodukter eller formklippt det för mycket. Detsamma gäller för ”Natural Mustache”. Men det allra viktigaste är hur pass ansiktsfrisyren passar ihop med den som bär den. Stort och långt är alltså inte alltid ett plus. En liten mager man med jättemustasch och/eller skägg passar inte så bra och vice verca, säger Stefan Jadefjord.

Skäggtävlingen bedöms utifrån internationella regler. Huvuddomare för tävlingen är Stefan Jadefjord från Svenska Mustaschklubben, som har erfarenhet från skägg- & mustaschtävlingar. Övriga domare är Alexander Catalan, doft- & groomingexpert samt Hjörtur Scheving, grundare av Fit for Vikings från Norge.

Bland de tävlande i år finns bl a Torbjörn Olofsson från Varberg som vann kategorin ”Styled Full Beard” i SM i skägg 2016.

World Beard Day arrangeras av Beardshop.se och marknadsförs främst genom sociala medier. Biljetterna till årets event sålde slut på mindre än en vecka, och kommer att dra ca 250 skägg och barberare från hela landet.

Förutom skäggtävlingen kommer även ”Årets barberare 2017” att utses, i ett barber battle mellan fyra av Sveriges främsta barberare som representerar Stockholm, Göteborg, Malmö och ”övriga Sverige”.

Foto: Carl Marshall

Förra årets vinnare Torbjörn Olofsson (vinnare av ”Styled Full Beard 2016”) tävlar i år igen om titeln ”Best Styled Beard 2017”.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *