T-Forden och massbilismen

Samtidigt som man nu firar att det är 100 år sedan Ford transportbil Modell TT lanserades, är det värt att uppmärksamma originalmodellen. Den första T-forden såg dagens ljus år 1908 och med denna satte Henry Ford världen på hjul – massbilismen var i och med denna född. 

Med T-Forden öppnades ett transportmedel för ”vanliga människor” och det som man i många sammanhang kallar massbilism var alltså född. Totalt tillverkades 15 miljoner T-Fordar varav 50000 såldes i Sverige. Bilarna skeppades i lådor för sammansättning i Sverige, idag en bortglömd storindustri.

Henry Ford utvecklade det första löpande bandet redan 1913 och revolutionerade därmed tillverkningsprocessen för T-Forden. Det första löpande bandet på fabriken i Highland Park, Michigan, USA, kom att inspirera alla de andra biltillverkare i världen som ville införa massproduktion. Det finns troligen ingen bil som betytt så mycket för bilismens spridning som T-Forden.

År 1908 kostade en T-Ford 950 dollar men 1927 hade priset sjunkit till 250 dollar. En fyrcylindrig motor med 20 hästkrafter drev den 550 kg tunga bilen framåt. Toppfarten var 70 km / timme.

Den skall vara stor nog för en familj, men dock ej större än att en person med fördel kan köra och äga den. Den skall tillverkas av det bästa material, av de bästa arbetare som kunna fås för pengar och dess konstruktion skall vara den enklaste som modern ingenjörskonst kan frambringa. Dess pris skall vara så lågt att ingen som åtnjuter en någorlunda god inkomst skall behöva avstå från den”, skrev Henry Ford i sin affärsplan.

Henry Ford med en Model T från 1921.

Det var Henrys dröm att kunna producera så många bilar som möjligt med enklast möjliga design och till lägsta möjliga kostnad. Att äga en bil var på den tiden förbehållet ett privilegierat fåtal. Henry Fords stora mål var att ”sätta världen på hjul”, och att producera en bil som alla kunde ha råd med. Målet var att även en fabriksanställd vid Ford skulle ha råd med en bil från fabriken.

T-Forden tillverkades fram till 1927 då 15 miljoner exemplar sålts varav ca 50000 i Sverige. Under 1920-talet stod T-Forden för över hälften av den svenska bilparken.

Förutom Gjestvangs i Stockholm importerade även Amerikanska Bilimporten i Malmö T-Fordar. 1919 bildade Ford ett skandinaviskt bolag i Danmark och sommaren 1924 ett eget bolag i Sverige. Genom det första egna bolaget fick Ford igång försäljningen på den svenska marknaden och sålde under första året 10281 bilar, ett rekord som stod sig i hela 24 år.

Under många år drev Ford en stor ”bilfabrik” i Värtan, Stockholm, för sammansättning av inledningsvis T-Fordar men med åren allt fler Ford-modeller. Även i Köpenhamn fanns en stor sammansättningsfabrik.

Över 15000 T-Fords entusiaster firade T-Fordens 100 års jubileum den 21-26 juli, 2008 i Richmond, USA.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *