TAG Heuer firar 50 år av sin ikoniska modell Monaco

tag heuer monaco 50 års jubileum

Det var år 1969 som Heuer lanserade modellen Monaco – en spektakulär klocka för sin tid med en unik design och banbrytande teknologi. 50 år senare firar TAG Heuer sin ikoniska modell med en ny version av originalet.

Heuers Monaco (TAG var inte ännu en del av namnet vid denna tidpunkt) var en klocka som vid lanseringen var aningen kontroversiell. När den lanserades på presskonferenser samtidigt i New York och Geneve 3 mars 1969, var många entusiastiska över den nya klockan.

Varje aspekt på klockans design var radikal – den blåa, metalliska urtavlan, de röda och ljusblåa visarna och inte minst den fyrkantiga boetten samt placeringen av kronan.

Reklam för Heuers Monaco år 1969.

Fram tills dess hade fyrkantiga boetter endast använts för så kallade kostymklockor eftersom det inte var möjligt att göra dem vattenresistenta. Monaco blev klockan med den första vattenresistenta, kvadratiska boetten och urverket kaliber 11 – den första automatiska kronografen. Kaliber 11 var resultatet av tre års samarbete mellan Heuer, Breitling och Hamilton.

Kaliber 11.

Dåvarande VD:n för Heuer, Jack Heuer, var inte personligen speciellt förtjust i designen på Monaco, men har trodde på idén att det behövdes banbrytande innovationer inom design för att locka uppmärksamhet.

Uppmärksamhet fick man alltså, men klockan blev inte genast så populär bland klockfantaster och samlare som man kanske önskat. Designen på klockan var även den en produktionsmässig utmaning.

Den starka kopplingen till motorsporten

Jack Heuer var övertygad om att motorsporten var den rätta kanalen för att marknadsföra klockor. Han ville att klockorna från Heuer skulle bli förknippade med namnen och platserna som anordnade de största tävlingarna inom motorsport.

Namnet Monaco fick sitt namn från det glamorösa och välkända Monaco Formula 1 Grand Prix. TAG Heuer är numera den officiella klockan i Monacos Top Cars Collection Museum och är tätt förknippad med Automobile Club de Monaco.

Från Le Mans till The Dark Lord

År 1971 kom filmen Le Mans med Steve McQueen i huvudrollen, en film som för eftervärlden befäst klockmodellens ikoniska status.

Närbild på den modell av Monaco som Steve McQueen använde sig av i filmen Le Mans.

Redan året efter lanseringen syntes dock Monaco på handleden hos racingföraren och märkesambassadören Jo Siffert.

Steve McQueen och Jo Siffert på motorcykel år 1971.

I mitten av 1970-talet blev den svarta färgen på modet och Monaco fick en helsvart, anosiderad boett. Klockan blev känd som The Dark Lord och denna sällsynta och ömtåliga modell är numera väldigt eftertraktad bland samlare.

monaco dark lord
Monaco Dark Lord.

Heuer blev TAG Heuer år 1985 och 1998 fortsatte historien om Monaco med en relansering som inspirerades av originalet. Denna gång möttes lanseringen av betydligt fler hyllningar än vad som var fallet när modellen för första gången lanserades.

Den version av Monaco som lanserades 1998.

De senaste årtiondena har Monaco varit tätt förknippad med det som man kallar haute horlogerie, ett uttryck som på engelska betyder high art of watchmaking. Fondation de la Haute Horlogerie grundades i Schweiz år 2005 och hit hör några av världens mest kända tillverkare av komplicerade armbandsur.

Nya modeller av Monaco

För att hylla den tidlösa designen hos den första versionen av Monaco som lanserades kommer TAG Heuer under året att lansera fem nya modeller som inspirerats av de trender, färger och stilar som karaktäriserat varje årtionde av klockmodellens historia.

Den första modellen som nu lanserats är inspirerad av geometriska former och färger från 1970-talet, i kombination med ett tidlöst Côtes de Genève-mönster.

Denna starkt limiterade utgåva ges endast ut i 169 exemplar och kommer med Monaco Heuers originallogo ingraverat på baksidan av boetten. Inuti boetten tickar så klart kaliber 11, en modern version av det automatiska urverk som debuterade i samband med lanseringen 1969.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *