Tävla i Best Dressed på hästkapplöpning

Vi har skrivit om anrika hästkapplöpningen Royal Ascot tidigare här på Gentlemannaguiden och fascinerats av de traditionsbundna anor som omger detta evenemang – inte minst gällande klädseln. I Sverige har vi inte riktigt något motsvarande och det är ytterst sällan man ser någon klä sig i Jackett eller ens i hatt vid hästkapplöpningar här. På söndag finns det dock alla möjligheter att klä sig elegant även på hemmaplan då det på galoppbanan Bro Park tävlas i Best Dressed.

Kapplöpningar runt om i världen är synonymt med fest och elegans. Män och kvinnor klär upp sig i sina  elegantaste kreationer för att sola sig i glansen av de ädla fullbloden. På galoppbanan Bro Park på söndag tävlas det alltså i Best Dressed, och i prispotten finns bland annat en resa till Abu Dhabi.

Alla kvinnor och män i publiken på Bro Park söndagen den 23 september får delta i tävlingen och hatt är inte ett måste enligt arrangören. Samlingen sker klockan 14.10 vid ledvolten där finalisterna väljs ut.

Priser i Best Dressed-tävlingen

1:a Resa till Abu Dhabi den 6-10 november för två personer
2:a Övernattning och trerätters middag för två på Såstaholm Hotel & Konferens i Täby
3:e Herrgårdsfika och trerätters middag för två på Såstaholm Hotel & Konferens i Täb

Busstransfer från Bro Station mot Bro Park sker 12.25, 12.55 och 13.25. EN retur till Bro Station äger rum 15 minuter efter sista loppet, ca kl 18.30. Läs mer om tävlingarna på bropark.se.

Om själva tävlingarna

Foto: Elina Björklund / Svensk Galopp

På Bro Park blir det en ordentlig galoppfest i helgen. 200 startanmälda hästar inklusive utländska superstjärnor och hela den skandinaviska eliten. Mer än sju miljoner kronor i prispengar.

Festival of Swedish Racing tar sin början på Bro Park fredagen den 21 september där första start går klockan 17.30. Under kvällen avgörs en rad Breeders Trophy-löpningar och i avslutande Breeders’ Trophy Classic tävlas det om mer än två miljoner kronor. Vem som vinner loppet avgörs på fredag kväll klockan 21.00. Högst rankad är Hästgruppen i Lund AB:s Master Blaster som tränas av årets tränarkomet Susanne Berneklint.

Lördagen spenderas bäst ute på Happy Tammsvik där årets åringsauktion går av stapeln. Visning av åringarna från klockan nio på morgonen och klubban svingas från klockan 14.00. Läs mer på www.saef.se

På söndag är det dags för Stockholm Cup International (Gr3) vilket är helgens absoluta höjdpunkt. Den brittiska stjärnan Thundering Blue är startanmäld och blir den högst rankade hästen genom tiderna som startar i Sverige.

Inspiration för Best Dressed

Nedan hittar ni lite inspiration för klädseln från det gyllene årtiondet bland männens klädsel – nämligen 1930-talet.

Inspiration från Esquire Apparel Arts från år 1938 och exempel på en typisk klädsel vid hästkapplöpningen Royal Ascot.

Bild: Metropolitan Museum of Art (Costume Institute)

Engelsk kapplöpningsmode från 1930-talet.

Bild: Metropolitan Museum of Art (Costume Institute)

Ytterligare lite engelskt kapplöpningsmode från 1930-talet.

Bild: Metropolitan Museum of Art (Costume Institute).

Amerikanskt kapplöpningsmode från 1930-talet.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *