The Explorer – third leg in Early Days Collection

För ett år sedan påbörjade Box Destilleri AB lanseringen av The Early Days Collection – den första serien från Sveriges nordligaste destilleri, beläget invid Ångermanälven i Ådalen. Nu är det dags för den tredje utgåvan – The Explorer, som kompletterar jungfrulanseringen The Pioneer och uppföljaren The Challenger.


The Earl Days Collection är en utforskning av ung whisky, av vad som är möjligt att åstadkomma genom att kompensera mognad och ålder med ett omfattande fatarbete och noggrannhet i tillverkningsprocessen. Tanken är att samtliga fyra utgåvor i serien ska presentera utvecklingssteg som sammantaget visar whiskyvärlden var historien om Box tar sin början.

The Explorer är en i huvudsak bourbonlagrad whisky som lagrats på tre fatstorlekar, 40- och 100-litersfat samt traditionella quarter casks på 130 liter. Åldrarna varierar från 3 år och tre månader till drygt fyra år. 61 procent av den ingående whiskyn kommer från ett rökigt destillat, vilket ger The Explorer en tämligen rökig karaktär.

Mycket av sin smakbild får The Explorer av ny ek. Tio procent av de ingående faten är så kallad Fresh Oak, vilket bidrar med många kraftfulla smaker. De nya ekfaten är av tre ektyper, svensk ek (Quercus Robor), ungersk ek (Quercus Petrea) och amerikansk ek (Quercus Alba). De nya ekfaten har rostats utifrån tre olika specifikationer från mediumrostad till kolad. Rostningen är av stor betydelse för whiskyns egenskaper och en viktig del bakom arbetet med The Early Days Collection.

– Jag ser The Explorer som en utveckling av vår första buteljering The Pioneer, en mer mogen whisky där vi utforskar möjligheterna med nyek och laborerar med rostningsgrader, säger destillerichef Roger Melander.

Säljstart för The Explorer är den 5 juni klockan 10.00, upplagan är 10 000 flaskor. Den säljs på 50 utvalda Systembolagen och kan beställas från och med lanseringsdagen till övriga butiker.

Den fjärde och sista utgåvan i The Early Days Collection, The Messenger lanseras i december

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *