The Landlord’s Game – föregångaren till Monopol

the landlord's game monopol

Monopol är ett av världens mest populära sällskapsspel genom tiderna. Det som få känner till är att det fanns en föregångare av spelet som kom ut redan 30 år tidigare.

Monopol lanserades 1935 av Parker Brothers och kom snabbt att bli en stor succé. Vad männen bakom Parker Brothers inte kände till när de köpte rättigheterna till det spelet av en arbetslös försäljare var att spelet var baserat på The Landlord’s Game – ett spel som spelutvecklaren Elizabeth Magie sökt patent på redan år 1904.

The Landlord’s Game

The Landlord’s Game (hyresvärdens spel) var skapat med en tydlig antikapitalistisk agenda som skulle visa hur privat ägande och hyror skapade monopol och utslagning. Samtidigt försökte hon genom spelet påvisa att samarbete och delat ägande skapade välfärd för alla.

the landlord's game monopol

Spelet blev populärt i hennes vänkrets under tiden hon bodde i Brentwood i Maryland. 1906 flyttade Magie till Chicago och samma år bildade hon och andra georgister bolaget Economic Game Co. för att kunna ge ut originalutgåvan av The Landlord’s Game.

Elizabeth Magie förnyade sitt patent på The Landlord’s Game med vissa ändringar år 1924, eftersom spelets ursprungliga patenttid förfallit tre år tidigare.

the landlord's game original monopol

Reglerna för The Landlord’s Game

Vad gick spelet ut på då, kanske ni undrar. I huvudsak fanns regler för två olika spel – ett för en så kallad anti-monopolist och ett för en monopolist.

I anti-monopolist belönades alla vid skapande av förmögenhet, medan man i monopolist hade som mål att skapa monopol och tvinga motståndarna ur spelet. I anti-monopolist versionen vann den spelare som haft den lägsta utgångssumman och lyckats fördubbla denna.

På brädan fanns en bana på ytterkanterna som var uppdelade i olika block som representerade fastigheter. De hade sina pris och hyrespris listade i respektive block. Broadway på Fifth Avenue och Wall Street i New York City var de dyraste kvarteren i både pris och hyra.

Låter det invecklat? Då kan ni gå in här och läsa de detaljerade reglerna för The Landlord’s Game.

original monopol
Elizabeth J. Magie (1866-1948)
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *