The M65: Allt om field jackets

M65 är uniformsjackan som gick från en stapelvara i krigets hårda vardag till en symbol för manlig stil på 50 år. Som så många andra plagg i herrmodet har field jackets en lång och fascinerande väg genom historien.

I den här guiden lär vi dig allt om field jackets som M65 – stiltips, köpråd, märken och naturligtvis historien bakom.

Vad är en field jacket?

Amerikanska soldater under andra världskriget. Foto: Julius Backman Jääskeläinen

Field jackets – där den amerikanska M65 är den mest kända modellen – är helt enkelt jackdelen hos en soldats fältuniform. 

Sedan utvecklingen av geväret under 1800-talet utvecklades en ny typ av uniformer anpassade för en ny krigföring. Istället för starka färger var de tillverkade i naturliga nyanser som beige och olivgrönt. Och deras konstruktion var anpassade för ett liv i fält, med gott om fickor för ammunition och andra förnödenheter, slitstarka tyger och funktionella detaljer som gjorde det enklare för soldater att röra sig obehindrat på slagfältet.

Exempel på detaljer som utmärker en field jacket är

  • Höftlång konstruktion
  • Slitstarka tyger i bomull eller nylon / polyester 
  • Stora fickor, och oftast bröstfickor
  • Väderskyddande kragar

Om jackan knäpps med knappar istället för dragkedja och är av tunnare modell, avsedd att bära som en overshirt snarare än en jacka, kallas det för en safari jacket.

M65 – den ultimata field jacket-modellen

The Real McCoy’s

De Niro, Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger – eller Woody Allen? M65 är soldatjackan som blev en kulturikon såväl genom den vita duken som protesterna mot Vietnam-kriget.

M65 field jacket infördes – du gissade rätt – 1965 som en vidareutveckling av den amerikanska arméns fältuniform. En M65 utmärks av sin höftlånga passform med fyra praktiska fickor – två på höften och två på bröstet. Fronten stängs med dragkedja och skyddas dessutom med en extra knappslå. 

Två dolda dragskor gör att jackan kan anpassas i midja och nederkant. Den stående kragen gömmer en huva som kan packas in i kragen när den inte används. I alla utom den första modellen är en M65 också utrustad med epåletter, axelklaffar. För fickorna används tryckknappar och ärmar och krage kan justeras med kardborreband.

Jackan är ofodrad. För kallt väder fanns istället ett avtagbart foder som kunde fästas i jackan.

M65 tillverkades ursprungligen i en slitstark bomullssatäng, men senare jackor använde också tyger med nylon eller polyester-blandningar. Färgen kallades OG-107, en förkortning av “olivgrön nyans 107”, den grågröna färg som idag är kanske främst förknippad med bilderna av amerikanska soldater under Vietnamkriget.

Märken

Alpha Industries – den ursprungliga M65

Inget varumärke är lika sammankopplat med M65 som Alpha Industries. Märket, som idag är ett modemärke, började 1959 i Knoxville, Tennessee, som en underleverantör av kläder till amerikanska försvaret. 1965 vann man kontraktet på M65-jackan och kom att producera miljontals exemplar av den legendariska jackan.

Alpha Industries M65 är trogen originalet, även om jackan numera produceras i Kina. Prislappen är också fortfarande överkomlig.

Buzz Rickson’s

Det amerikanska namnet till trots är Buzz Rickson’s ett japanskt märke. Namnet kommer från en av Steve McQueens rollkaraktärer. Buzz Rickson’s är en del av Toyo Enterprises, en japansk modegrupp som startade med att producera kläder åt – och inspirerat av – de amerikanska G.I. Joes som stationerades i Japan efter andra världskriget. 1993 grundade man Buzz Rickson’s som fokuserade på kvalitetsreproduktioner av klassiska plagg, som bomberjackan MA-1 och M65.

Buzz Rickson’s M65 är en kopia v originalet, ner till minsta detalj, som tvättlappen och materialet på knappar och dragkedjor.

The Real McCoys

Om Buzz Rickson’s är måna om detaljerna, så är The Real McCoys att besatta. Självklart är även detta märke japanskt, och kläderna tillverkas på hantverksmässigt vis i Japan. Märket grundades av Hitoshi Tsujimoto, en vintagefantast som 1978 började sin karriär med att importera vintagekläder till Japan.

The Real McCoys handsydda M65 kan kompletteras med foder, huvor och t.o.m. vintervantar som alla är autentiska, handgjorda reproduktioner av originalet. Priserna är därefter.

Ralph Lauren

Ingen älskar americana som Ralph Lauren, och naturligtvis är en M65 ett lika stående inslag i Ralph Laurens kollektioner som en jeansjacka. 

Ralph Laurens M65-jacka är originalet troget, men prydd med Ralph Laurens egna militärinspirerade detaljer och förbandsmärken.

Aspesi

För en mer modern twist på M65 så finns italienska Aspesi. Märket började som en skjorttillverkare, men är idag nog mest känd för sina moderna ytterplagg.

Märket har ett brett sortiment av ytterjackor inspirerade av M65, i allt från ofodrade varianter i bomull till höst/vinter-varianter i nylon med Thermore-foder.

Oscar Jacobson

För den som söker ett prisvärt alternativ till Aspesi så har ofta Oscar Jacobson varianter av field jackets i sortimentet. Liksom Aspesi rör man sig mer mot det moderna varianter på M65 snarare än originaltrogna reproduktioner.

Just nu har man en M65-variant i mörkblå nylon, som dessutom kan kombineras med märkets separata linervästar för kallare dagar.

Köpråd

Material

Den ursprungliga M65 gjordes som sagt i slitstark bomull. Men inblandningen av syntetmaterial som kom senare har fördelar för t.ex. vind- och vattenskyddet.

Idag förekommer också jackor helt i syntetmaterial. Det ger en mer modern känsla, men materialen blir samtidigt sämre för sommarbruk. Att syntetmaterial behåller färgen är positivt, men samtidigt hindrar det också jackan från att få en patina över tiden.

Mer ovanliga materialval – som har lite med jackans ursprung att göra – är ull och mocka. Ull var visserligen det ursprungliga uniformsmaterialet men det här jackorna blir ofta mer dressade och urbana i stilen.

Färg

En M65 är inte bara olivgrön – den har till och med sin egna nyans, kallad OG-107. Det är den enda nyansen som kan kallas ursprunglig, och den passar utmärkt till t.ex. jeans och ljusa chinos.

Andra nyanser är beiga och blåa toner, där de senare ger en mer dressad stil, särskilt i syntetmaterial.

Detaljer

En M65-jacka utmärks av ett stort antal detaljer som vi redan listat, men de viktigaste är kragen med den dolda huvan och de fyra stora fickorna. Dragkedjan – ursprungligen i aluminium – är en detalj som särskiljer jackan från andra närliggande plagg, som t.ex. safari jackets.

Stiltips: Så bär du en field jacket

Originalet – olivgrön M65

The Armoury

Även om M65 naturligtvis ursprungligen bars med uniformsbyxor, så blev jeans det civila valet när överskottslagren fylldes av M65-jackor efter Vietnamkriget. De slitna jeansen och M65-jackan – tänk Taxi Driver – med T-shirt eller en enklare skjorta under blev en uniform för rebeller, luffare och andra personer som ville distansera sig från det konservativa samhället.

För att dressa upp en olivgrön field jacket kan du kombinera den med vita jeans eller chinos istället, eller byta T-shirt mot en jeansskjorta eller oxfordsskjorta.

Välklätt – marinblå field jacket

Oscar Jacobson

En marinblå field jacket i ett modernare snitt – tänk Aspesi, Herno, Moorer eller Oscar Jacobson – passar perfekt för en modern kontorsstil. Bär den med välsittande chinos på vår och sommar eller ljusgrå flannelbyxor som matchar fältjackans mer funktionella intryck.

På fötterna kan t.ex. ett par chukka boots eller desert boots i mocka kompletterar jackan genom sitt militära arv och yta.

Uppklätt – field jacket i mocka

Rose & Born

Vill man lyfta stilen ett snäpp till kan en field jacket i mocka vara ett alternativ. I mocka blir jackan ytterst elegant, och kan kombineras med t.ex. vita jeans eller ett par välskräddade byxor.

Från soldat till sartorialist: historien om field jackets

Från paraduniformer till fältuniformer

Boer-soldaterna tvingade den brittiska armén att lämna sina starka röda uniformer för mer naturliga nyanser. Foto: Tinus le Roux

Under många århundraden bar soldater färggranna uniformer, oftast i ull. Färgerna hjälpte till att identifiera enheter och hålla samman förband på det stökiga slagfälten.

Men med gevärets genomslag i krigföring under 1800-talet blev de färggranna uniformerna livsfarliga. Den stora insikten ska ha kommit under Boer-kriget där britterna i sina röda uniformer kunde prickas på håll i öknen av boerska prickskyttar.

Istället svängde man om till att bära naturfärgade – beiga, gråa eller gröna – jackor i ull, med stora fickor för förvaring av ammunition och förnödenheter. 

Men jackorna var fortfarande ofta snyggare än de var funktionella. När amerikanska armén kastades in i andra världskriget tvingades man snabbt utveckla ett nytt uniformskoncept anpassat för modern krigföring på slagfält världen över.

M1941 & M1943 – första försöket

Elvis I en field jacket, troligen modell M1943

Det första försöket att fasa ut ulljackorna kallades M1941. Det ska ha varit generalmajor James K. Parsons som föreslog att använda en civil midjekort vindjacka som förebild för USAs nya field jacket. Som material valde man bomull, både på grund av bristen på ull och på grund av dess bättre väderskydd.

Redan här återfanns några av de detaljer som skulle bli standard på field jackets – dragkedjan, epåletterna och möjligheten att knäppa ihop kragen för att skapa ett vindskydd.

Men M1941 var ett misslyckande. Den tunna jackan skyddade inte tillräckligt mot vädret, bleknade (och tappade därmed sitt kamoflagevärde) och bomullspoplinen glänste för mycket i solen.

M1943 skapades för att rätta bristerna i M1941. Med start i Italien 1943 började man rulla ut en ny uniform med en midjelång jacka i bomullssatäng, försedd med fyra fickor, dragskor och en avtag bar huva.

M65

Amerikas konflikter fortsatte vara en drivkraft att vidareutveckla fältuniformerna.

Under Korea-kriget skapades modell M1951. I M1951 fick fältjackan en andra dragsko för bättre passform, och knappar för att fästa ett separat innerfoder vid kallare väder.

M1965 – eller M65 som den ofta förkortas – skapades precis som namnet anger 1965, perfekt i tid till den amerikanska markoffensiven i Vietnam. Med sitt slitstarka material, vind- och vattenskydd, och den dolda huvan i ståkragen kom den att bli amerikanska soldaters skydd i den ogästvänliga djungeln.

Från soldater till rebeller …

Kontraktet att tillverka jackan gick till Alpha Industries, ett relativt nystartat företag i Knoxville, Tennessee. Under Vietnam-kriget kom man att producera hundratusentals jackor varje år och jackan fortsatte förblev i produktion under 25 år innan den ersattes av modernare fältuniformer på 1980-talet.

Men det var i det civila livet som jackan fick sitt stora genombrott. Återvändande soldater hade fattat tycke för jackorna och tog med dem hem till USA. Även överskottslagren fylldes av överblivna jackor efter Vietnamkrigets slut, och blev ett billigt alternativ för den som sökte slitstarka och funktionella plagg.

Den tidigare uniformsjackan kom att bli en symbol för utanförskapet och protesten istället. Det är ingen slump att Sylvester Stallone bar den som John Rambo i First Blood eller Robert De Niro som taxichauffören och krigsveteranen Travis Bickle i Taxi Driver – båda var symboler för det svek krigsveteranerna kände från samhället de återvände till.

… till gentlemän

Yves Saint-Laurent i en safarijacka

Herrmodet har alltid både byggt på och attraherats av uniformen. Så att field jackets skulle hitta vägen till de sartoriella finrummen var inte oväntat.

Modedesigners som Yves Saint Laurent och Valentino hörde till de första som lyfte fältjackan till catwalken som ett modeplagg. När Helmut Newton fotograferar Yves Saint Laurent i sin field jacket är det en elegant uniform, ingen soldatjacka.

Hipster-erans jakt på autentiska plagg var en annan drivkraft. Från att ha varit enkla, slitstarka plagg för fritidsbruk blev uniformsjackorna herrmode. Märken som Buzz Rickson’s, The Real McCoys och Drakes gjorde reproduktioner som på många sätt var bättre än originalet. Andra, som italienska Aspesi, lyfte avskalade, moderna varianter av field jackets till en ersättare för rockar och kavajer.

I år ser vi field jackets hos nästan varje herrmodemärke. I post-covid-erans jakt på funktionell elegans passar field jackets perfekt in i modeuniformen för 2020-talet.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *