The Macallan lanserar Edition No. 2 tillsammans med bröderna Roca

The Macallans Bob Dalgarno har tillsammans med de världsberömda bröderna Jordi, Joan och Josep Roca från El Celler de Can Roca tagit fram årets whiskynyhet.

Den 20 januari 2017 lanseras The Macallan Edition No. 2 i Systembolagets exklusiva sortiment. Whiskyn är ett samarbete mellan The Macallans whiskymakare Bob Dalgarno och bröderna Roca, kända från sin restaurang El Celler de Can Roca i Girona som flertalet gånger utmärkts till världens bästa restaurang och innehar tre stjärnor i Guide Michelin.

– Genom att samarbeta med Roca-bröderna har vi lyckats kombinera vår kunskap och expertis inom whisky med deras kulinariska expertis. Resultatet är en enastående single malt som, enligt mig, till och med överträffar förväntningarna”, säger Bob Dalgarno, Whiskymakare på The Macallan.

Josep Roca, Sommelier på El Celler de Can Roca, fortsätter “Vi och The Macallan delar samma passion och värden och med vårt samarbete tar vi det till nästa nivå. Att arbeta tillsammans med Bob för att identifiera fat som reflekterar vår personlighet och ger whiskyn fantastiska smaker, har varit en unik och magisk upplevelse. Vi är väldigt stolta över samarbetet och den exceptionella whisky som det resulterat i”.

The Macallan Edition No. 2 är en ny limiterad lansering i ”Edition”-serien där The Macallans besatthet av trä och experimenterande med ekfat ger sig till känna. Precis som med föregångaren (Edition No. 1) ligger fokus på att ge folk möjligheten att förstå och utforska hur whiskyn skapades. Alla komponenter som tillsammans skapar Edition No. 2 redovisas med total transparens. Från ekens härkomst till expertisen i hantverket, fatens smaksättning och storlek, samt i detta fall skaparnas distinkta personligheter, som tillsammans formar den unika karaktären hos Edition No. 2.

Hela sju noga utvalda fattyper, från fyra olika spanska bodegor, har fått bidra till att skapa denna mästerliga whisky. Spanien bär en viktig roll för karaktären då det inte bara är Roca-brödernas hem utan även den plats där tillverkningen och smaksättningen av faten sker. Tillverkarnas personligheter genomsyrar whiskyns profil och de fyra kännarna har själva handplockat sina fat från de fyra spanska bodegorna Vasyma, Diego Martin, Jose Miguel Martin och Tevasa. Specifik information om vem som valt vilket fat och hur de respektive bidrar till smaken, återfinns på förpackningen.

De sju olika faten ger whiskyn en rik karaktär och ett otroligt djup som spelar i gommen. Faten från Tevasa (europeisk ek) definierar och bär smakerna i Edition No. 2 med karaktäristiska och smakrika toner av torkad frukt som tätt följs upp med noter av nyfälld ek och smörkola från Diego Martin-faten (amerikansk och europeisk ek). Värme, mognad, en touch av ingefära och kryddpeppar kommer från Jose Miguel Martin-faten (europeisk ek) och i finishen ger Vasyma-faten (amerikansk ek) fräscha toner av citrus och lätt vanilj.

Med en alkoholvolym på 48.2 % har Edition No. 2 en varm, kryddig karaktär som doftar av äpple, apelsin, smörkola, torkad frukt och vanilj. En komplex men samtidigt honungslen whisky som utmanar förväntningarna och avspeglar den kompromisslösa kvalitetsmedvetenhet männen bakom samarbetet står för.

 

The Macallan Edition No. 2 är producerad i en mycket limiterad upplaga där 600 flaskor lanseras på Systembolaget den 20 januari. Priset är 899 kr.

Test av The Macallans Edition No. 2 i hemmasoffan. The Macallan är en av världens mest eftertraktade whiskys bland konsumenter och samlare och är konsekvent nummer ett i värde på auktioner bland alla whiskys. En del av Macallans attraktionskraft för samlare är det faktum att de alltid garanteras nya begränsade utgåvor, som med stor sannolikhet kommer att öka i värde.

Då det gäller just denna whisky har den allt som kännetecknar en kvalitetswhisky från The Macallan, med dess kännspaka fylliga, smöriga, söta och kryddiga smak. En framtida klassiker om ni frågar mig.

Om The Macallan

The Macallan grundades år 1824 och är en av världens mest beundrade och hyllade single malt whiskys. Ryktet om The Macallan är baserat på en dryck av högsta kvalitet och särart, en whisky som baseras på en uppsättning vägledande principer, de s k sex pelarna. Fokus på högsta kvalitet har varit ett kännetecken för The Macallan allt sedan den togs fram av Alexander Reid på en platå ovanför floden Spey i nordöstra Skottland. Destilleriet The Macallan är omgivet av en 150 hektar stor egendom, med godset Easter Elchies House från år 1700, i centrum.

I The Macallans stora utbud av enastående whiskys, som traditionellt är känt för att lagras i spanska sherryekfat, finns: Sherry Oak, lagrad i spanska sherryekfat, Fine Oak, lagrad både på sherryfat i spansk- och amerikansk ek samt Bourbon, 1824 års-serien som exklusivt är framtagen för Global Travel Retail, lagrad i amerikanska bourbonekfat. Dessutom är The Macallan känd för sitt stora utbud av vintage whisky, med anor från 1926, som anses vara den mest eftertraktade av alla single malt whiskys bland samlare och konnässörer på auktion världen över.

År 2015 tilldelades The Macallan Guinness World Records™ utmärkelse ”Den dyraste whisky som sålts på auktion”. The Macallan M Imperiale sexliters Laliquedecanter, såldes då på auktion i Hong Kong för $628 000 (ca 5M SEK) i januari 2014 blev den definitiva världsrekordhållaren, då man slog det tidigare rekordet på $460 000 som innehades av The Macallan i Lalique Cire Perdue.

M Imperiale är den största decanter som Lalique någonsin har tillverkat och även den största decanter som The Macallan någonsin fyllt sin whisky i.  Lalique har skapat fyra häpnadsväckande decantrar för The Macallan, där varje decanter kräver 17 hantverkares arbete och tar över 50 timmar att slutföra.

Från Sotheby’s auktion 2014 där The Macallan M Imperiale sexliters Laliquedecanter såldes på auktion i Hong Kong för $628 000.

En av The Macallans lyxiga whiskyn som ni kanske lagt märke till på systembolagets hyllor är The Macallan Rare Cask som var den första delen i den lyxiga decanter-serien The Macallan 1824 Master Series när den lanserades oktober 2015. The Macallan Rare Cask är en av världens mest exklusiva single malts och fanns tillgängligt i systembolaget exklusiva sortiment till ett pris av 1 999 kronor.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *