The Macallans äldsta whisky på auktion – värderas till 650 000 kronor

dyraste whiskyn i sverige

The Macallan 72 y/o Genesis går ut för auktion mellan 9-11 november och förväntas slå nytt svenskt rekord för dyraste flaskan. Detta är The Macallans äldsta whisky som är destillerad år 1946. 

Systembolaget värderar den till 650 000 kr. The Macallan Lalique 55 y/o klubbades i december 2018 för 332 000 kr och denna förväntas alltså säljas för ett betydligt högre pris.

Från och med fredag går det att följa auktionen på följande länk: https://www.systembolaget.se/nytt/dryckesauktioner/

dyraste whiskyn som sålts i sverige

The Macallan 72 y/o Genesis 

The Macallan presenterar nu alltså 72 y/o Genesis, ett starkt begränsad upplaga för att hylla The Macallans nya destilleri.

Det handlar om en exceptionellt sällsynt single malt. Detta är nämligen den äldsta whiskyn som någonsin lanserats hos The Macallan. Flaskan i kristallglas är ett mästerverk utöver det vanliga och är specialtillverkad hos den franska glasmakaren Lalique. Flaskan skall representera en ny början av historien om The Macallan.

dyraste whisky någonsin i sverige auktion

En historisk dryck

Den dryck som snart går ut på auktion destillerades redan under 1940-talet och påbörjade sin resa mot mognad strax efter andra världskriget. Det var den optimism som rådde under efterkrigstiden som inspirerat till det nya destilleriet, whiskyn och designen hos flaskan.

Under de 72 åren som drycken fått mogna har det framträtt ljusa nyanser som avslöjar att detta inte är vilken single malt som helst. Som en påminnelse om mognadsprocessen har drycken en utsökt balans av stark och söt ek, med torvaktiga noter som skapar dess eleganta karaktär.

the macallan lyxwhisky

Det är en whisky som bjuder på överraskning efter överraskning när aromer av frukter följer på de distinkta noterna av torv. Här bjuds man på en smakupplevelse ända in i gommen med rika fruktaromer och ek som dröjer sig kvar.

Mästerverk från Lalique

The Macallan har även tidigare samarbetat med Lalique för några av sina mest exklusiva utgåvor. Bland annat i den dyraste whiskyn som sålts på auktion.

the macallan Lalique

I 72 y/o Genesis har Lalique fångat arkitekturen hos The Macallans nya destilleri med dess rena linjer. Hit hör de unika runda kurvorna i takstrukturen som syns i designen hos flaskan. Moderna tekniker tillsammans traditionellt hantverk har kombinerats hos mästarna vid Lalique för att skapa detta mästerverk.

The Macallan 72 y/o Genesis finns i en upplaga på totalt 600 flaskor i hela världen – inte undra på att den förväntas bli den dyraste whiskyn som någonsin sålts i Sverige!

The Macallan Classic Cut 2020 Edition

Förra veckan presenterade Macallan även The Macallan Classic Cut 2020 Edition, en kraftigt smakrik single malt. Årets utgåva är den fjärde i ordningen av Classic Cut, och är ännu ett bevis på The Macallans finess och kvalitet när det kommer till att erbjuda en rik smakupplevelse.

the macallan classic cut 2020

I serien som är framtagen av The Macallans Whisky Mastery Team för att varje år erbjuda en ny smakupplevelse, har The Macallans whiskymästare Polly Logan för första gången kombinerat europeiskt och amerikanskt sherrylagrat fat med amerikanska ex-bourbonfat, som skapar en alldeles unik smak och karaktär.

Denna exceptionella whisky har en lätt sötma genom ex-bourbonfaten, i kombination med fylligheten och komplexiteten i The Macallans karaktäristiska sherryfat.

the macallan classic cut höst 2020

En alkoholhalt på 55% är den yttersta styrkan för att erbjuda en karaktärsfull single malt, och låta tonerna av vanilj, apelsin och ek dominera. Smakerna lierar sig för att lämna en lång finish, och erbjuder en resa genom flera smaker och toner, som kan intensifieras genom att addera vatten.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *