Tiden är inne för begagnade lyxklockor

omega speedmaster klassiskt armbandsur

Intresset för vintageklockor från premiumvarumärken har ökat lavinartat, det visar Auctionets Auktionsindex. Det är framförallt Rolex och Omega som lockar svenskarna. ”Begagnade lyxklockor ligger helt klart i tiden”, menar Tom Österman, intendent på Auctionet.

Auctionet.com, den digitala marknadsplatsen för auktioner, grundades 2011. Sedan dess har över 900 000 föremål sålts, varav nära 200 000 under 2019. I Auctionets årliga Auktionsindex analyseras sökstatistiken för att se vilka föremål som trendat bland svenskarna under året som gått. Resultatet visar att klassiska armbandsur, gärna exklusiva sådana, står högt i kurs. Sökningarna på Rolex har ökat med över 100 procent från föregående år och Omega har ökat med 97 procent .

Begagnade lyxklockor ligger helt klart i tiden. Det ökade välståndet i stora delar av världen har drivit på såväl intresse som prisutveckling. Det är framförallt de klassiska modellerna som efterfrågas och modeller i stål är ofta mer populära än samma modeller i ädelmetall. Submariner, GMT, Explorer och Daytona hör till de mest populära modellerna från Rolex och bland Omegas modeller är det klassiska modeller som Speedmaster, Seamaster och Railmaster men även många av deras tjänste- och gåvoklockor är heta objekt just nu, säger Tom Österman, intendent på Auctionet.

Rolex Submariner klocka
Rolex Submariner.

Även andra lyxartiklar lockar

Det är inte bara intresset för dyrbara vintage-klockor som ökat. Andra lyxvarumärken inom modebranschen är en annan trend hos auktionshusen – sökord som Louis Vuitton har ökat med 242 procent, Chanel med 137 procent och Dior med 123 procent jämfört med föregående år.

Även smala, och udda samlarobjekt har fått ett uppsving under året som gått. Sökningarna för leksaksbiltillverkaren Tekno har ökat med hela 596 procent. Star Wars med 189 procent och Barbie med 103 procent.

De nya samlarna samlar inte längre konst, antikviteter, glas, silver och porslin. Nu är det leksaker, affischer och hellre skolplanscher än äkta konst, som gäller. Men det ska det vara i gott skick och om möjligt även med originalkartongen kvar. Vi ser även att sökbeteendet influeras mycket av media, där till exempel sökningar på ordet ”Kobratelefon” ökade med över 1 500 procent i samband med att den ikoniska telefonen synts i SVTs dramaserie ”Vår tid är nu”, berättar Tom Österman.

Något som svenskarna däremot har tröttnat på är serveringsvagnen – ett föremål som trendat under många år men som nu dalar i intresse jämfört med i fjol. Även porslinstillverkaren Gustavsberg och Kosta Boda verkar inte längre tilltala i samma utsträckning. Likaså formgivaren Erik Höglund, som förra året fanns med på 10-i-topplistan för de mest sökta orden, har tappat i popularitet jämfört med 2019.

Årets Auktionsindex visar även att de mest populära auktionsföremålen skiljer sig åt i olika delar av landet. I Blekinge söker allra flest efter gunghästar, Jönköpingsborna vill fynda spinnrockar och Malmöborna är mest intresserade av konst från Axel Lind. I Stockholm trendar Svenskt Tenn medan dalahästen är det hetaste föremålet i Östergötland.

De mest sökta konstnärerna 2019

 1. Lars Lerin
 2. Bengt Lindström
 3. Pablo Picasso
 4. Halmstadgruppen
 5. Salvador Dali

De mest sökta stilriktningarna 2019

 1. 1950-tal
 2. Gustavianskt
 3. Art Deco
 4. Jugend
 5. 1700-tal

De mest sökta formgivarna 2019

 1. Carl Malmsten
 2. Lisa Larson
 3. Ulrica Hydman-Vallien
 4. Erik Höglund
 5. Stig Lindberg

De mest sökta orden 2019

 1. 1950-tal
 2. Carl Malmsten
 3. Svenskt Tenn
 4. Teak
 5. Lisa Larson

Om Auktionsindex:

Sammanställningen är baserad på drygt 195 000 sålda objekt och mer än 6,8 miljoner svenska webbsökningar gjorda under 2019.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *