10 minuters träning för upptagna män

De flesta av oss är väldigt upptagna på dagarna. Om det inte är alltför långa jobbdagar, så är det familjeliv, studier eller något annat som gör att de 24 timmarna inte riktigt räcker till. Detta är också en av de störst orsakerna till att vissa inte riktigt känner att de hinner sköta om sin hälsa genom träning.

De som läst den så populära boken Hjärnstark av Anders Hansen vet dock hur mycket träningen påverkar kroppen. Inte endast hälsan i stort, utan träningen påverkar även tankeverksamheten och gör så att vi blir mer kreativa och helt enkelt gör bättre beslut.

Sedan finns det naturligtvis också en annan aspekt av träningen – utseendet. Något som Ellen Key konstaterade redan år 1906 i boken Sverige och odlingen af skönhetssinnet där hon skriver följande om vikten av att röra på sig.

Af lätt förstådda skäl måste vi, om vi vilja höja och fylla lifvet med det sköna, börja med kroppskultur, börja med oss själfva, med vår egen fysiska organisms utveckling till harmoni och styrka. Vilja vi det sköna, den goda smaken, då måste vi ock vilja den ädla människogestalten. Detta är intet nytt . . . Den grekiska konsten hämtade från kroppsöfningens skådespel de värdefullaste impulser. Hvad skönheten är, hvari det sköna ligger, att det organiska, sig fritt utvecklande, det harmoniska ensamt är det sköna, lärde sig greken af kroppsöfningen . . . 

Problemet för många ligger i att man tror att man måste göra det så invecklat för att komma igång. Man tror att ett dyrt gymkort är det enda sättet att bli i riktigt bra form. Detta är naturligtvis långt ifrån sanningen. För att bli i bra skick fysiskt och därmed alltså också mentalt, räcker det långt med att avsätta en kort stund för träning i hemmet eller genom att bege sig på en kort löptur ute i naturen.

För att påvisa hur enkelt det kan vara att komma igång tar vi här fram några enkla övningar från boken Ten minutes’ exercise for busy men; a complete course in physical education av Luther Halsey Gulick från år 1921. Boken innehåller visserligen rätt många övningar, men här fokuserar vi på det man kan göra genast från morgonen för att komma igång. Som med det mesta här i världen är det största hindret oftast att komma igång med något. När man väl börjat får man ofta mersmak och sedan är det också enklare att ytterligare utöka sina goda vanor.

Övningarna är, för att använda författarens egna ord, speciellt utvalda för att korrigera defekter som orsakas av skol- och kontorsjobb och korrigera dessa. Dessutom hjälper övningarna vid matsmältningen och rensar restprodukter ur systemet. Tillsammans med badet bidrar övningarna till att skapa den spänstiga känsla som gör livet värt att leva.

Fokusera ordentligt på övningarna för att producera rikligt med svettning. Träna aldrig inom två timmar efter att du ätit.

10 minuters träning för upptagna män

Hoppa ur sängen; klä av dig. Om golvet är kallt, sätt på dig ett par tjocka och varma sockor.

Nr. 1. Armcirklar.

Fyll dina lungor innan varje övning; armarna vid sidorna i nivå med axlarna; cirkla runt med armarna, gör 10 cirklar på 5 sekunder. Vila en sekund. Upprepa tills du gjort fem serier. Minns andningen. Andas djupt i fem sekunder och ta in all luft du kan och släpp sedan all luft du förmår få ut.

Nr. 2. Stationär löpning. 

Jobba i en takt femton löpsteg på fem sekunder. Jobba i en minut. Andas djupt i 10 sekunder.

Nr. 3. Twistern.

10 gånger åt varsitt håll i 30 sekunder. Håll ihop fötterna, böj inte på knäna. Böj din midja. Var inte rädd, den kommer inte att gå av. Gå djupt ned på båda sidorna. Andas djupt i fem sekunder.

Nr. 4 Knådaren. 

30 gånger på 30 sekunder. Först det ena benet, sedan det andra. Pressa hårt, jobba snabbt. Desto större mage du har, desto mer behöver du denna övning. Andas djupt i fem sekunder.

Nr. 5 Böjaren.

30 gånger på 30 sekunder. Gå ända ner, kom upp igen med sträckta armar. Andas djupt i fem sekunder.

Nr. 6 Stationär löpning

1½-3 minuter. Börja och sluta långsamt. Spring snabbt i mitten av tidsintervallen. Lyft dina fötter högt. Ifall du är förstoppad, spring med dina knän framför dig vid varje steg.

Nr. 7 

Ta av dig dina sockor; vrid ur en handduk i kallt vatten; skrubba dig över hela kroppen; ta tag i din turkiska handduk i båda ändarna och skrubba hårt. Om du är frusen efteråt var vattnet för kallt. Ju kallare vattnet är, desto bättre; om du är varm efteråt.

Klä på dig och bege dig till frukosten. Om du kan göra denna övning två gånger, kommer det att gå bättre. Börja gradvis, använd långa pauser och få övningar till en början. Om du inte gör det, kommer du att få träningsvärk.

Nr. 8

Gör samma övningar innan läggdags, men med mindre intensitet. Om det gör att du får svårt att somna, gör det endast på morgonen.

Ett annat exempel på hur enkelt det kan vara att komma igång utan dyrt gymkort eller utrustning hittar vi i boken Health, strength and power från år 1904. Nedan finns några exempel på hur man kan simulera kroppsarbete för att få sin dagliga träning. Om man verkligen har kroppsarbete är det bara att gratulera.

Om ni vill ha närmare förklaringar till de olika övningarna är det bara att gå in i boken på länken ovan och läsa. I boken finns totalt 56 övningar som man enkelt kan göra hemma.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *