Äntligen är det ljusare på mornar och kvällar vilket gör oss piggare av bara farten, men hur sover vi? En studie som genomförts under pandemin visar att vi sov i genomsnitt 34 minuter längre under de dygn de jobbade hemifrån, jämfört med perioderna då arbetet skedde från kontor.*
Sömnen har många positiva hälsoeffekter. Det sömnteknologiska företaget Emma – The Sleeping Company har som mål att förbättra hur vi sover med innovativa produkter inom sömnkategorin. Nu lanserar Emma en ny lyxig bäddmadrass i Sverige – Emma Diamond.
Bäddmadrass som sänker kroppstemperaturen
Med ny teknik hjälper bäddmadrassen till att sänka kroppstemperaturen samt leda bort värme under natten, vilket gör att du somnar fortare och förbättrar djupsömnen.
Bäddmadrassen finns i fyra olika storlekar. Den nio centimeter tjocka bäddmadrassen har ett lager med grafitpartiklar som hjälper till att leda bort kroppsvärmen från kroppen och du somnar snabbare. Bäddmadrassen passar som ett komplement till Testfaktavinnaren – madrassen Emma Original. Tillsammans får du en optimal tryckavlastning i alla sovställningar. Resultatet blir en rogivande och optimal sömn, natt efter natt.
Nedan hittar du några tips från Emmas forsknings- och utvecklingsavdelning på hur du kan förbättra din sömn.
Tips för bättre sömn
- Skapa en daglig rutin. Nu när många jobbar hemifrån är det svårare med fasta rutiner. Var noga med vad som är arbetstid, fritid och sovtid. Så att kroppen får en chans att varva ner.
- Undvik koffein för sent på kvällen. Förutom dygnsrytmen påverkar sånt vi stoppar i oss känslan av trötthet, som till exempel kaffe. Koffeinet blockerar trötthetssignalerna till hjärnan. Så inget mer kaffe på sen eftermiddag eller kväll.
- Undvik skärmar för nära inpå sovtiden. Vår inre klockan och dess koppling till ljus och mörker, styrs i stor utsträckning av hormonet melatonin. Receptorer i våra ögon reagerar särskilt på blått ljus som signalerar till hjärnan att det är dagtid, dvs vakningstid. Så för en hälsosam sömncykel bör till exempel smartphones eller bärbara datorer endast användas i mycket begränsad utsträckning en till två timmar innan du somnar.
- Sänk värmen! En rumstemperatur på cirka 19 grader är perfekt sovtemperatur.
- Ett varmt bad på kvällen kan också hjälpa dig att somna. Värmen får blodkärlen i händer och fötter att vidgas. Låter motsägelsefullt, men det får oss att släppa överflödig kroppsvärme – precis vad kroppen behöver för att somna och sova hela natten.
* Rapporterar tidningen Arbetsliv utifrån en studie genomförd i Gävle.