5 hälsoeffekter av bättre sömn

hälsoeffekter arv bättre sömn

Så här års haglar nyårslöften om bättre hälsa, träna mer och hitta sitt nya jag. Ofta rinner det ut i sanden innan januari ens har passerat. Men det finns andra mer hållbara nyårslöften som både får oss att må bättre och blir mer hälsosamma – det handlar om att sova bättre och mer!

Det sömnteknologiska företaget Emma – The Sleep Company ger här sina fem hälsoeffekter som du får av bättre sömn.

hälsoeffekter av bra sömn

1. Du vill hitta din vikt

Det är ingen hemlighet att sömnen påverkar vårt mående. Det finns också flera studier som visar på kopplingen mellan hälsosam viktnedgång och sömn. Sömnbrist påverkar nämligen vävnaders ämnesomsättning, vilket på sikt leder till en obalans i kroppens möjligheter att reglera vikten. Har du dessutom svårt att hitta en balans mellan vardagens måsten och återhämtning är det lätt att du inte hittar balans i livet. Ett obalanserat liv kan lätt leda till att du blir mer stillasittande och att du får sämre matvanor.

2. Du vill ha ett hälsosammare hjärta

Visste du att dålig sömn skadar ditt hjärta? För lite sömn kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Natten är kroppens återhämtningsperiod och även blodtrycket sänks medan du sover. Om du inte sover ordentligt eller sover dåligt sänks inte blodtrycket lika mycket. Om hjärt- och kärlsystemet inte kan slappna av ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Flertalet forskningsstudier visar att människor som lider av sömnbrist i högre grad också drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Detta oavsett vikt, ålder, motion eller rökning.

3. Du vill hitta fokus

Många har upplevt en ökad trötthet och svårigheter att koncentrera sig efter månader av hemmajobb. Om du vill vara mer fokuserad och produktiv under år 2021 kan det vara värt att se över din sömn. Många sover ofta mindre i hopp om att vara mer produktiva, men så är inte fallet. För sömn är en av de grundläggande komponenterna för våra känslor, handlingar och vårt beteende. Sömnbrist försämrar kognition, koncentrationen och reflexer. För lite sömn under lång tid försämrar också vårt minne vilket gör det svårare att lära sig nya saker och komma ihåg det vi lärt oss.

4. Du vill stärka din mentala hälsa

Sömnen behövs för att kroppen och hjärnan ska få vila, återhämta sig och bearbeta intryck. Vi bearbetar känslor och upplevelser när vi sover vilket gör oss redo att tackla nästa dags utmaningar. När vi sover stärks minnet och hjärnan rensas från skadliga ämnen. Det finns även studier som visar på kopplingar mellan depression och sömnsvårigheter.

5. Du vill ha bättre immunförsvar

Vårt immunförsvar fungerar sämre när vi sover dåligt och det gör oss mer mottagliga för virus och bakterier och vi drabbas lättare av infektioner. Medan du sover producerar ditt immunsystem skyddande och infektionshämmande ämnen i kroppen, såsom cytokiner. Enkelt förklarat fungerar cytokiner som en sköld som hjälper dig att bekämpa olika virus och bakterier, men de hjälper dig även att sova vilket ger immunsystemet mer energi och kraft att fortsätta försvara sig mot sjukdomar.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *