Så startar du din egen kryddodling till sommarköket

egen kryddodling hemma tips

Att ha en egen kryddodling i närheten till uteköket eller grillen är ett lyxigt och roligt sätt att addera till vårens och sommarens matlagning. Hasselfors Garden delar här med sig av sina bästa tips för att starta en egen kryddodling som sätter guldkant på vilken middag som helst.

När våren står för dörren kommer värmen och soltimmarna som gör dagarna längre. Då spenderar många tid med att laga mat på uteplatser och balkonger. Matlagning ute i det gröna är perfekt för fräscha sallader, friska drinkar och grillning av alla dess slag – och gör sig som bäst med egenodlade tillbehör.

Svenskar är intresserade av odling

En ny undersökning från Hasselfors Garden visar att 9 av 10 svenskar är intresserade av odling. I tät följd efter sommarblommor vittnar undersökningen om att vi helst spenderar pengar på att odla just sådant som går att äta.

En rolig och enkel start på odlandet är att börja odla till det egna köket med örter och kryddor. Det går fort, är lättskött och kan på ett lyxigt och brett sätt addera till din matlagning. Koka sommarens färskpotatis tillsammans med egenodlad dill från trädgården eller bjud på en fördrink med nyplockad basilika från balkongen.

Tre tips – så sätter du en egen kryddodling

tips egen kryddodling hemma

Vill du odla dina örter och kryddor direkt från frö så kan du börja inomhus när som helst på året, även under vinterhalvåret, så har du alltid färska kryddor tillhands. Har du plats kan du sätta frö för både basilika, mynta, rosmarin, salvia, gräslök, timjan och citronmeliss.

Men också dill, dragon och persilja. Du kan sedan plantera ut dessa i mitten på juni. Har du inte plats hemma, går det lika bra att plantera färdiga plantor från trädgårdshandeln när sommaren precis står för dörren.

 1. Gemensamt för alla kryddväxter är att de vill ha en välgödslad mullrik jord för att ge lång skörd. Se därför till att välja en jord som är specifikt framtagen för just örter och grönsaker, t.ex. Hasselfors Gardens Ört & Grönsaksjord. Vid sådd, toppa med såjord överst för att få en säkrare groning i den svagt gödslade såjorden.
 2. Kryddor älskar sol och värme. Placera gärna kryddorna i ett fönster med sol och i söderläge. De behöver ca 5-6 soltimmar per dygn för att må bra. Kryddorna kan växa i krukor hela sommaren men se till att det är hål i botten på krukan eftersom rötterna inte vill stå i blöt. Det går bra att samplantera flera kryddor i en balkonglåda eller en stor kruka. I kruka torkar inte jorden ut så fort och kan lättare hållas jämnt fuktig. Gödsla regelbundet i samband med vattningen. En skopa Växtnäring Tomat & grönsak i vattenkannan ger ny kraft så att kryddorna orkar ge en kontinuerlig skörd av smakrika blad hela sommaren.
 3. När värmen och solen har kommit kan du placera ut ditt kryddland i närheten av din matlagningsstation, som t.ex. i närheten av uteköket, grillen eller lättåtkomligt på balkongen. Det ska vara kul och enkelt att sträcka sig efter en knippe timjan för att kunna addera den sista detaljen på köttbiten på grillen.

Här kan du läsa mer om att odla ätbart på flera sätt; i pallkrage, tunnor, växthus, friland och mycket mer!

Detta kan du använda dina kryddor till:

tips för egen kryddodling hemma

Egen örtmarinad

Gör en egen marinad av dina egenodlade kryddor. Tänk på att du kan byta ut vilka kryddor och örter du använder dig av beroende på vad du ska tillaga. Ramslök kan till exempel vara fördelaktigt till kött, medan dill passar fint till fisk.

Du behöver:

Kryddor som t.ex. timjan, basilika, ramslök och rosmarin.

 • 0,5 dl lime
 • 2 msk limezest
 • 2 dl fin olivolja
 • 1 vitlöksklyfta Salt och vitpeppar

Så här gör du:

 1. Plocka av bladen på dina utvalda örter och rensa bort alla kvistar.
 2. Riv zesten av limen och pressa ut saften.
 3. Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa ordentligt. Smaka av med salt ochvitpeppar.
 4. Använd som marinad eller servera som sås.
odla kryddor hemma tips

Egen örtpesto

En god örtpesto är en bra bas för flera härliga såser och kan enkelt liva upp en härlig sommarsallad.

Du behöver

 • 1 dl basilika
 • 1⁄2 dl persilja
 • 1 dl dill
 • 1⁄2 dl gräslök
 • 1 riven vitlöksklyfta
 • 50 gram pinjenötter
 • 100 gram västerbottenost 1 1⁄2 dl fin olivolja
 • 1 msk pressad citronsaft Salt och peppar

Så här gör du:

 1. Mixa basilika, dill, persilja, gräslök, vitlök, ost, pinjenötter och citronsaft i en mixer till en smulig massa.
 2. Fortsätt mixa och tillsätt sedan olivoljan i en tunn stråle.
 3. Smaka av med salt och peppar.
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *