Tips för bättre självkänsla

tips för bättre självkänsla

Det här med självkänsla kan vara svårt. Till skillnad från självförtroende som handlar om hur du ser på dig själv i samband med prestationer så handlar självkänsla om vad du känner och säger till dig själv. Mycket av vår självkänsla byggs upp redan i tidiga skolåldern och därför är det viktigt att lära barn redan tidigt i skolan hur de gör för att få en bra självkänsla och bli säkra i sig själva. 

Men bara för att du inte är ett barn längre så betyder inte det att du inte kan få en bra självkänsla. Det finns egentligen hur mycket som helst som du kan göra för att bygga upp din självkänsla. Det svåra kan vara att lära om efter alla år där du har lärt dig att trycka ner dig själv och inte lita på din självinsikt. Men ingenting är omöjligt och alla kan lära sig att få en bra självkänsla igen. Och om något som någon annan har gjort för att få en bättre självkänsla inte fungerar för dig behöver du inte vara orolig – det finns många andra sätt att höja sin självkänsla. 

Ge dig själv beröm

När du har gjort någonting bra så är det viktigt att ge beröm till dig själv. Om du inte riktigt känner att det räcker med att tänka det så kan du alltid säga det till dig själv. Ett annat tips på hur du kan ge dig själv beröm är att sätta upp små lappar på badrumsspegeln, i kylskåpet eller någon annanstans där du är varje dag och skriva bra saker med sig själv på dessa lappar. Eller varför inte passa på att beställa hem snygga posters från till exempel Posterton som både är en snygg inredningsdetalj men också något som får dig att berömma dig själv. 

Var bland människor du tycker om

Sambandet mellan våra sociala omgivningar och vår självkänsla är väldigt starkt. Om du umgås med människor som inte respekterar dig eller som på något anna sätt bara inte känns bra att umgås med – ta avstånd. Det är okej att göra slut med en kompis eller inte vilja umgås med någon som inte får dig att må bra. I ditt sociala umgänge ska du känna dig behövd, uppskattad och värdefull. 

Även i sociala medier

Eftersom att sociala medier är en så pass stor del av många människor liv idag är det lika viktigt att vara i en miljö som känns bra för en när du använder dessa medier. Forskare menar att det finns ett samband mellan sociala medier och självkänsla – vilket inte är så konstigt med tanke på all den tid vi spenderar på sociala medier. Avfölj de människor som inte får dig att må bra och fyll dina flöden med sådant som känns positivt och gör dig glad.  

Dina behov först

Att sätta dina behov först är inte själviskt eller egoistiskt. På samma sätt som du prioriterar andras behov ska du prioritera din egna. Tänk på vad du vill och behöver och våga sakta med säkert att säga nej om det är någonting som inte känns bra eller som du inte vill. Ju mer du tränar på det desto enklare kommer det att bli. Genom att sätta gränser visar du också för andra att du är säker på dig själv och att du står upp för dina behov. 

Träning ger färdighet

Allt det här kan verka svårt till en början – dessutom när det finns så många andra grejer du kan gör för att stärka din självkänsla. Det viktiga är att du börjar och tar tag i det – sen kommer det att gå lättare och lättare ju mer du tränar.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *