Tips för den unge affärsmannen

Bild: Smithsonian Institution

Livet kan vara en förvirrande och svårt för den unga mannen. Vilken väg skall man välja här i livet? Egentligen gäller inte detta bara den unga mannen, utan för vem som helst som har en vilja att ta sig fram här i livet. Speciellt när det gäller valet av yrke kan det vara riktigt svårt att navigera sig fram i rätt riktning.

Det finns inte alltför mycket skrivet specifikt för den unga mannen och hans ambitioner att ta sig fram i affärsvärlden. I Orison Swett Mardens bok The Young Man Entering Business finns det dock många handfasta tips för vad man bör tänka på. Det finns som nämnt väldigt många bra tips i boken och nedan har jag utifrån budskapet i boken i tre punkter sammanställt några egna tankar över vad det kan vara bra att tänka på när man är på väg in i yrkeslivet.

1. Undvik fel yrkesbana.

Enligt Marden är fel val av yrkesbana bland det mest förödande ifall man vill bli framgångsrik. Ändå väljer allt fler sitt yrke utifrån den respekt och den sociala status som det har bland andra människor. Ytterst få människor misslyckas ifall de valt det som de brinner för och därmed befinner sig på rätt plats i livet. Största problemet är att rätt få finner sina rätta nischer och orsaken till detta är igen att många har så bråttom i sina ambitioner att bli rika och framgångsrika att tålamodet inte finns att ta alla de steg som behövs för att bli framgångsrik inom det rätta området. Med motton som ”where there’s a will there’s a way” eller ”nothing is impossible to the man that wills” försöker man berättiga sina val för sig själv och andra. Tyvärr kommer väggen förr eller senare emot ifall man inte brinner för sitt yrke.

2. Testa dig själv.

Du kan själv testa dig själv om du verkligen är inom rätt yrke och rätt nisch. Om du är uttråkad i ditt jobb och längtar tills lunchpausen och tills dagen tar slut är du definitivt inne på fel bana. Om du är där du hör hemma kommer du att känna en vilja att utvecklas och inspirationen i sig kommer att göra att ditt arbete blir lika originellt som din personlighet. Den som hittat sin plats vet om det och inga motgångar kan hålla tillbaka den personen från att lyckas.

3. Prata aldrig om pengar ifall du hittat ditt drömyrke.

Många i dagens samhälle vet att kräva sin rätt till ersättning, utan att ha någon egentligen erfarenhet att visa upp. Enligt Marden är lönen det sista du bör tänka på ifall du hittat ditt drömyrke. Istället bör all fokus finnas på att lära sig allt om branschen och att bli nyttigast möjlig för arbetsgivaren. Man bör lära sig att se saker ur arbetsgivarens synvinkel med samma noggrannhet som om verksamheten vore ens egen . Lönen och belöningen kommer alltid förr eller senare till den som bevisat sitt värde.

Om Orison Swett Marden

orison swett marden

Orison Swett Marden (1850-1924) var en amerikansk författare som främst skrev inspirationslitteratur, med ämnen som framgång och hur man når dit som största specialitet. Hans första bok Pushing to the Front (1894) blev genast en succé och är ännu idag en klassiker inom området ”självhjälp”. Marden publicerade ännu drygt 50 böcker, varav en stor del finns tillgängliga gratis eftersom upphovsrätten upphört. Marden dog år 1924 vid en ålder av 74.

Nedan är några av hans verk som finns att läsas helt gratis på nätet. Genom att klicka på titlarna kommer ni direkt till böckerna:

Pushing to the Front (1894)

Architects of Fate (or, Rising in the World; or, Steps to Success and Power (1895)

bild victor hugo
Bild från boken Architects of Fate. Boken består av en rad visdomar från många av 1800-talets framgångsrika män.

How to Succeed or, Stepping-Stones to Fame and Fortune (1896)

bild how to succeed
Bild från boken How to Succeed från 1896.

Success-Ideas, Helps and Examples for All Desiring to Make the Most of Life (1897)

The Victorious Attitude (1916)

How to Get What You Want (1917)

 

Källa: Wikipedia

Bild överst: Smithsonian Institution

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *