Tips för dig som funderar på att hyra ut din lägenhet

tips för uthyrning i andrahand

Om du funderar på att hyra ut din bostad finns det en del saker att tänka på. Här tar vi fram några av våra bästa tips för dig som förbereder dig på att hyra ut din lägenhet i andra hand, oavsett om du hyr ut en bostadsrätt eller hyresrätt.

Låt en mellanhand ta hand om uthyrningen

Vi svenskar är generellt sett dåliga på att delegera ansvar. Vi vill i allmänhet sköta allt själva, vilket ofta leder till att vi har alltför mycket att ta hand om i vår vardag. Om du vill få en bekymmersfri andrahandsuthyrning kan det därför vara en bra idé att låta en mellanhand ta hand om processen.

Samtrygg.se är mötesplats för den som vill ha en smidig andrahandsuthyrning. De går in som mellanhand och hjälper både uthyrare och hyresgäster till trygg uthyrning. Här kan bostadssökande boka visning på befintliga objekt eller skapa en sökprofil kostnadsfritt. Även uthyrare kan annonsera utan kostnad. Båda parter får ta del av deras Trygghetspaket. På samtrygg.se hittar du även tips om du funderar på att hyra ut din lägenhet i andra hand.

Viktigt att tänka på vid andrahandsuthyrning

andrahandsuthyrning tips och råd

Oavsett om du hyr ut din bostadsrätt eller din hyresrätt finns det framförallt två saker att hålla koll på. I båda fall behövs tillstånd. När du hyr ut din bostadsrätt krävs ett godkännande av din bostadsrättsförening. I den ansökan du lämnar in till bostadsrättsföreningen bör du ange skäl för att du hyr ut din lägenhet.

För att kunna hyra ut din hyresrätt behöver du förutom godkännande av din hyresvärd, även ange beaktansvärda skäl för uthyrningen. Beaktansvärda skäl kan till exempel vara att du inte kommer att använda bostaden under en viss på grund av jobb eller längre utlandsvistelse. Uthyrning av hyresrätt bör inte ske i direkt vinstsyfte och kan inte anges som skäl för uthyrningen.

Vid uthyrning av bostadsrätt är det friare hyressättning och denna kan baseras på likvärdiga bostäders hyresnivå och bruksvärde. Hyran måste också vara skälig. På ovan nämnda Samtrygg hittar du en hyrelskalkylator där du får en indikation på vad som kan vara en lämplig hyra för din lägenhet.

Avslutningsvis – gör det enkelt för dig

Med svårtydda regelverk är det guld värt med en mellanhand som hjälper båda parter att följa de regler som finns. Via det Trygghetspaket som Samtrygg erbjuder har du bland annat garanterade betalningar, specialanpassad andrahandsförsäkring och gratis juridisk rådgivning. Du får också personlig service och hjälp samt kostnadsfri marknadsföring av dina objekt.

Speciellt när det gäller svårtydd lagstiftning är det alltid bra att ha experter som ser till så att allt går rätt till. Det ger dig andningsrum, så att du kan fokusera på det du gör bäst!

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *