Tips för dig som skall skaffa nya däck

köpa däck online

Att köpa nya däck kan vara en förvirrande upplevelse. Det finns nämligen ett stort utbud av märken, storlekar och däcktyper att välja mellan. För att hjälpa dig på vägen ger vi dig här lite information om vad du behöver tänka på för att göra rätt däckval för ditt fordon.

Det finns några viktiga frågor att svara på innan du köper nya däck:

  • Vilken typ av däck behöver min bil?
  • Hur många mil behöver däcken hålla?
  • Hur mycket vill jag betala?

Var hittar man däck online?

Inköp av däck har traditionellt sett ofta gjorts i fysiska butiker. Men numera är det även enkelt att köpa däck online. Ett anrikt men samtidigt modernt företag är Alvén Däck & Fälg som har allt du behöver för att kunna köpa däck smidigt online. Du behöver bara fylla i ditt registreringsnummer för att snabbt hitta däck och fälg som passar din bil.

Ett specialområde som du hittar hos få andra än Alvén Däck & Fälg är amerikanska fälgar. De har ett stort utbud av USA-fälgar med bland annat toppfälgar från Cragar och Ultra.

Tips för dig som skall köpa däck

En stor del av dagens fordon är utrustade med allsvädersdäck, som är utformade för alla väderförhållanden. Med tanke på att de har beteckningen ”åretruntdäck” låter de flesta bilägare dem sitta på under vintern och förväntar sig att däcken kommer att ge dem bra grepp även på snöiga och isiga vägar. Men de flesta allvädersdock är dock något otillförlitliga på snö och isiga vägar. Dubbdäck är definitivt att rekommendera på vinterhalvåret.

Byta ut eller uppgradera?

Det finns ytterligare ett beslut du måste fatta – ska du bara byta ut däcken på ditt fordon mot något likvärdigt eller uppgradera?

Byte av däck

Om du ska ersätta det som fanns på bilen med något likvärdigt är det bara att jämföra däck online och sedan köpa därifrån eller hos en lokal däckbutik. Fördelen med att köpa på nätet är att du kan få exakt de däck du vill ha; olika däckbutiker säljer oftast olika däckmärken. Näthandlarna har relationer med däckkedjorna, som monterar däcken du köpt på nätet på dina hjul (mot en liten avgift) även om du inte köpte dem där.

Uppgradering av dina däck

Det är mer komplicerat än att bara byta ut däcken, eftersom det finns flera sätt att göra det på. Du kan välja ett däck med högre prestanda i samma storlek på din nuvarande uppsättning hjul genom att byta ut t.ex. vanliga allvädersdäck mot högpresterande allvädersdäck – om du kan hitta däck som passar exakt.

Däckens ytterdiameter måste vara konstant; allt från fordonets fjädring till dess markfrigång och växelverkan påverkas av däckens totala storlek. När sidoväggen blir smalare måste hjulet växa för att kompensera. Använd en storleksguide för att se hur byte till ett däck med lägre profil påverkar hjuldiametern.

Bredare däck med lägre profil och högre prestanda kan också få bilen att gå mer ojämnt, däcken att slitas snabbare, bullra mer och påverka styrningen. Detta kan leda till att du måste göra fler korrigeringar av styrningen. De kommer även att vara dyrare, plus att du måste köpa en ny uppsättning hjul. Du måste överväga alla dessa frågor noga innan du tar steget.

Avslutningsvis

Däck är oerhört viktiga på våra breddgrader och det lönar sig verkligen att vara noggrann när du gör ditt val. Här har vi gett dig några tips om tänkvärda saker när du köper nya däck. Lycka till med dina däckinköp!

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *