Tips för dig som vill ta körkort

körkort på nätet

Det finns en hel del som blivit enklare med åren. Numera kan du göra många av de förberedande stegen för att ta körkort online. Du kan lyssna på ljudböcker, göra körkortsfrågor och boka kurser online. Här ger vi dig tips som hjälper dig att ta körkort på smidigaste möjlig vis.

Vilka tjänster finns online?

Det finns flera bra tjänster på nätet för dig som vill ta körkort. Trafiko är en av de sajter som anpassar en personlig körkortsplan för dig. Här får du hjälp med alla steg fram tills dess att du har kortkortet i din hand. Det finns bland annat handledarkurser som är handplockade med lärare runtom i Sverige.

När du tagit del av någon av kurserna som Trafiko erbjuder får också du tillgång till deras plattform helt gratis. Du kan boka allt direkt i mobilen.

Vilka steg behövs för att få körkort?

Det finns några obligatoriska steg du måste genomgå för att ta körkort. Här är de alla samlade:

 1. Körkortstillstånd
  Du börjar processen med att ansöka om tillstånd till Transportstyrelsen. Här är syftet att visa att du är lämplig som förare. Bland annat måste du bifoga en synundersökning i denna ansökan.
 2. Handledarutbildning
  Som följande steg är att genomgå en handledarutbildning. Om du vill övningsköra privat är det obligatoriskt att både du och din handledare genomgått handledarkurs.
 3. Övningskörning
  Nu är det möjligt att bege sig ut för att övningsköra! Du kan göra detta både privat och via trafikskola.
 4. Riskettan
  Innan det är möjligt att göra teoriprov eller körprov måste du genomgå en riskutbildning i två delar. Riskettan är en teoretisk kurs på runt 3 timmar dä du lär dig om riskfaktorer i trafiken. Hit hör bland annat alkohol, trötthet, droger, trötthet och andra riskfyllda beteenden i trafiken.
 5. Risktvåan
  Risktvåan är den praktiska delen där du genomför övningar och lär dig mer om riskfyllda situationer. Hit hör bland annat körning på halt väglag och svängar i halkig kurva.
 6. Teoriprovet
  Efter att du genomfört riskettan och risktvåan kan du boka tid för teoriprovet hos Trafikverket. Här är fokuset på frågor om trafikregler, vägskyltar och de risker som finns i trafiken.
 7. Körprov
  Det sista och kanske mest spännande steget mot körkortet är körprovet. Här skall du visa att du kan manövrera bil inför en inspektör från Trafikverket. Du måste kunna bevisa att du kan göra en säkerhetskontroll och köra både i landsvägs- och stadstrafik.

Sammanfattning

Det kan verka som att det är många steg att gå igenom innan du får ditt körkort. I dagens läge är det ändå en rätt smidig process att ta körkort tack vare alla hjälpmedel som finns online. Det är enkelt att skaffa allt material med digital teori från bland annat ovan nämnda Trafiko. Här hittar du alla 1000 körkortsfrågor, e-bok och ljudbok samlat. Du kan också boka kurserna online.

För många kan det kännas lite pirrigt att börja på med processen att ta körkort. Kom dock ihåg att alla jobbar mot samma mål – att få dig till en så ansvarsfull och bra förare som möjligt när du väl ger dig ut i trafiken.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *